Dieta recomandată pentru câini. 5 alimente interzise

de WTA.ro

Mulți stăpâni sunt tentați să le ofere mâncare gătită câinilor lor, considerând că majoritatea alimentelor consumate de către oameni sunt sigure și pentru animale. Însă, unele dintre acestea pot fi extrem de periculoase pentru câini. De aceea, este important să știi ce produse ar trebui să ții departe de animalul tău de companie, pentru ca acesta să ducă o viață cât mai lungă și sănătoasă.

Dieta recomandată pentru câini ar trebui să fie compusă din hrană specială, umedă sau uscată. Alege un sortiment de calitate, ca de exemplu mâncarea pentru câini de la Royal Canin, care să îi ofere patrupedului tău toate substanțele de care are nevoie.

Însă, dacă dorești să îi oferi acestuia o gustare sau vrei să îi pregătești și mese care să conțină diverse alimente, va trebui să știi de ce anume să te ferești.

1. Ciocolata

Ciocolata este principalul aliment de care animalul tău de companie va trebui să stea departe, fiind extraordinar de toxică. Aceasta conține o substanță numită teobromină, care poate avea un impact uriaș asupra metabolismului câinelui. Mai exact, animalul poate dezvolta probleme ale stomacului, vărsături, accelerarea ritmului inimii, iar viața acestuia poate fi pusă în pericol.

2. Stafide și struguri

Deși astfel de alimente pot părea sigure, ele ar trebui evitate, deoarece pot cauza probleme renale severe. În cazul în care câinele consumă struguri sau stafide, acesta poate începe să vomite și poate dezvolta insuficiență renală.

3. Ceapa și usturoiul

Cele mai citite articole

Numeroase feluri de mâncare sunt pregătite cu aceste ingrediente, însă va trebui să te asiguri că nu îi oferi nicio masă câinelui care să conțină ceapă sau usturoi. Aceste legume pot avea un efect nociv asupra numărului de globule roșii din sânge, ducând la apariția anemiei. În plus, animalul își poate pierde apetitul și poate avea de-a face cu vomă și diaree.

4. Nucile

Consumul de nuci de către câini este în general contraindicat deoarece astfel de alimente au dimensiuni foarte mici, așa că există riscul ca animalul să se înece atunci când le consumă. În plus, ele au un conținut ridicat de grăsimi, lucru care poate deveni periculos.

Dintre toate tipurile de nuci, cele de Macadamia sunt extrem de toxice pentru câini, iar consumul lor poate fi fatal. Dacă animalul mănâncă acest tip de nuci, poate avea de-a face cu creșterea pulsului, letargie, tremurături și, în ultimă fază, paralizie.

5. Lactatele

Deși sunt extrem de sănătoase pentru oameni, produsele lactate nu sunt recomandate pentru animalele mature. Câinii pot suferi de intoleranță la lactoză și nu pot procesa toți nutrienții aflați în astfel de alimente, așadar ele pot cauza probleme digestive. Din această cauză, există riscul de apariție a diareei, a vărsăturilor și a altor probleme ale sistemului digestiv.

Acestea sunt câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le ții departe de câinele tău cu orice preț. Fiecare animal are anumite nevoi nutriționale specifice, care sunt satisfăcute de către formulele de hrană speciale. Pentru a evita problemele grave de sănătate și a nu pune în pericol viața patrupedului tău, este recomandat să eviți să îi oferi mâncare gătită, cu precădere aceste alimente recunoscute ca fiind toxice pentru câini.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa