Diferentele dintre serviciile mobile banking si internet banking

de WTA.ro

Internet banking-ul este unul dintre modurile care a adus o schimbare majora in operatiunile bancare pe plan mondial si care ofera in mod constant servicii bancare virtuale clientilor bancilor moderne. Spre exemplu, orice utilizator care este inregistrat isi poate accesa oricand detaliile contului bancar, indiferent unde se afla, prin intermediul site-ului web al bancii.

2 categorii de servicii bancare online, dintre care poti alege

Serviciile bancare online obisnuite totusi difera de serviciilor mobile banking, care se refera la un sistem si mai interesant, wireless, tot bazat pe internet, oferit de banci clientilor lor pentru a-si deservi conturile bancare, dar prin intermediul dispozitivelor mobile, precum smartphone-urile sau tabletele, pe care se instaleaza o aplicatie mobila foarte intuitiva, usor de utilizat.

Deoarece serviciile oferite de aceste doua facilitati ce se bazeaza pe online sunt destul de similare, exista multe situatii in care oamenii presupun ca ele sunt de fapt unul si acelasi lucru. Chiar daca in realitate nu prea sunt. 

Iata in continuare care sunt diferentele semnificative dintre serviciile bancare online generale si serviciile bancare dedicate de tip mobile.

Internet banking: definitie

Internet banking-ul este un sistem de plati electronice care permite detinatorului de cont bancar ca sa execute tranzactii financiare, precum ar fi platile de facturi, transferuri de fonduri, retinerea unor platii, interogari de sold etc. Oricand si oriunde, prin intermediul site-ului web al bancii. Activitatea bancara online este in acest caz o parte integranta a sistemului bancar de baza operat de o banca.

Orice client al bancii poate utiliza acest instrument inregistrandu-se la institutia financiara respectiva pentru o astfel de facilitate, deoarece are nevoie de o parola, plus alte permisiuni (necesare pentru a se face verificarea proprietarul contului, pentru legitimarea userului care acceseaza acel cont). Banca va atribui un numar de client denumit numar de identificare personala unic (PIN) care este asociat contului bancar al clientului respectiv.

Mobile banking: definitie

Solutia maobile banking poate fi caracterizata ca fiind un instrument oferit de banci clientilor lor ce le permite acestora ca sa-si acceseze de la distanta conturile bancare si sa efectueze tranzactii banesti folosind dispozitivele de telecomunicatii, precum ar fi smartphone-urile, tabletele sau alte gadgeturi mobile. Clientul poate beneficia de acest serviciu oricand, oriunde, doar sa aiba o conexiune sigura si stabila la internet.

Cele mai citite articole

Tranzactiile financiare efectuate prin intermediul serviciilor bancare de telefonie mobila includ de la plati de facturi online, localizarea bancomatelor, transferul de fonduri, pana la monitorizarea soldurilor conturilor, obtinerea listei tranzactiilor recente, operatiuni de comert online s.a.m.d.

Internet banking-ul, dupa cum se vede, nu este altceva decat o gama de servicii bancare efectuate pe internet, prin intermediul site-ului web al unei anumite banci sau institutii financiare, sub un profil personal, prin intermediul unui computer personal.

Serviciile bancare mobile sunt mai specifice si permit unui client ca sa efectueze tranzactii bancare utilizand o aplicatie descarcata pe un dispozitiv de tip mobile, precum ar fi un smartphone sau tableta. 

In schimb, clientul va trebui ca sa utilizeze dispozitive precum un computer de birou sau un laptop pentru a efectua tranzactii de internet banking.

Serviciile bancare mobile utilizeaza un serviciu de mesaje scurte, o aplicatie mobila. Pe de alta parte, serviciile bancare pe internet utilizeaza site-ul web al bancii.

In serviciile bancare mobile, transferul de fonduri este posibil printr-un serviciu de plata imediata. In schimb, in ​​serviciile bancare online, fondurile pot fi transferate de la o banca sau sucursala la alta intr-un timp ceva mai indelungat (ore sau zile).

Pe de alta parte, in timp ce numarul de functii indeplinite de sistemul bancar mobil este limitat, serviciile bancare prin internet (internet banking) ofera deocamdata o gama ceva mai larga de servicii clientilor sai. 

Pentru detalii despre diferitele servicii online de natura bancara poti accesa chiar acum adresa web e-bancamea.ro!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa