Dovlecelul sau bostanelul, cunoscut sub denumirea stiintifica de Cucurbita pepo, face parte din familia plantelor Cucurbitaceae, alaturi de castraveti, dovleac si pepene galben. In Romania, cel mai adesea il consumam pe cel comun, de culoare verde deschis, insa exista si alte varietati, cum ar fi dovlecelul galben sau zucchini.
Fiind un aliment sarac in calorii, dar bogat in nutrienti, merita cu siguranta inclus in dieta. Descopera ce beneficii are dovlecelul pentru sanatate si cum ii poti consuma!
Care sunt proprietatile dovlecelului?
Despre dovlecei trebuie sa stii ca au un continut neglijabil de calorii, precum si de carbohidrati, proteine si grasimi. Cu toate acestea, contin cantitati semnificative de fibre, vitamina A, C, K, B6, magneziu, potasiu, mangan, folat, cupru, fosfor. Mai mult decat atat, au in compozitie si substante antioxidante, cum ar fi luteina, zeaxantina si beta-carotenul (1).
Multumita tuturor acestor nutrienti, dovleceii au proprietati (1, 2):
- Antioxidante – de reducere a stresului oxidativ, ceea ce scade riscul de boli cronice (cum ar fi cele cardiovasculare).
- Hipoglicemice – de scaderea a glicemiei.
- Hipocolesterolemiante si cardioprotective – de protectie a sistemului cardiovascular.
- Citotoxice si anticancer.
Bineinteles, studiile sunt inca insuficiente pentru a garanta aceste proprietati, iar calitatea dietei per ansamblu face diferenta. Totusi, rezultatele cercetarilor sunt promitatoare in ceea ce priveste beneficiile potentiale ale acestui aliment.
Ce beneficii are dovlecelul?
Iata principalele beneficii ale dovlecelului:
Scade riscul de boli cronice
Compusii antioxidanti din compozitia dovleceilor neutralizeaza efectele nocive ale radicalilor liberi – molecule instabile care pot produce mutatii la nivelul materialului genetic, favorizand imbatranirea prematura si afectiunile cronice. Astfel, acesti compusi pot oferi protectie impotriva cancerului, bolilor cardiovasculare si oculare. De asemenea, pot intarzia aparitia ridurilor (1).
Ajuta la prevenirea si managementul diabetului zaharat tip 2
Sunt recomandate retetele cu dovlecei pentru diabetici?
Dovlecelul este o leguma foarte saraca in carbohidrati. Zucchini, de exemplu, contine in stare gatita doar 3 grame glucide intr-o cantitate de 220 g (o cana). In plus, ca in cazul tuturor legumelor si fructelor, fibrele din compozitia dovlecelului incetinesc absorbtia glucozei (1).
Sustine sanatatea cardiovasculara
Cele mai citite articole
Pe langa antioxidantii cu rol cardioprotectiv, dovleceii mai au si alte beneficii pentru inima. Hipercolesterolemia si hipertensiunea arteriala sunt factori de risc cardiovasculari importanti. Fibrele solubile din zucchini s-au asociat cu reducerea colesterolului total si LDL „rau”. De asemenea, continutul ridicat de potasiu contribuie la reducerea valorilor tensiunii arteriale, prin efectul vasodilatator (1, 3).
Contraindicatiile consumului de dovlecel
In general, dovleceii sunt considerati siguri pentru consum si nu se asociaza cu riscuri sau contraindicatii.
In orice caz, daca sunt consumati cruzi si nu sunt spalati bine inainte, pot provoca infectii digestive (parazitoze sau toxiinfectii alimentare) (4).
Coaja de dovlecel se mananca atat in stare cruda, cat si gatita, atat timp cat te asiguri ca ai spalat-o foarte bine sub jet de apa rece. Pentru o curatare eficienta, poti folosi si o perie speciala pentru legume (4).
Consumul de zucchini crud poate provoca, insa, balonare, in cazul unor persoane (4).
Evita prajirea in ulei a acestui aliment, pentru a nu-i creste excesiv continutul de calorii! Excesul de grasimi se asociaza cu risc de crestere in greutate.
De asemenea, nu consuma dovleceii care au gust amar! Acestia sunt bogati in cucurbitacine, substante toxice pentru organism (4).
Prin urmare, profita de beneficiile dovleceilor, incluzandu-i in diferite preparate culinare. Totusi, nu uita ca si alte alimente sunt importante pentru sanatate, deci urmeaza o dieta variata si echilibrata!
Referinte:
- Petre, Alina. “12 Health and Nutrition Benefits of Zucchini.” Healthline, Healthline Media, 19 Feb. 2019, www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits. Accessed 18 Sept. 2022.
- Martínez-Valdivieso, Damián, et al. “Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects.” Nutrients, vol. 9, no. 7, 14 July 2017, p. 755, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537869/, 10.3390/nu9070755. Accessed 18 Sept. 2022.
- Rowden, Adam. “Zucchini: Benefits and How to Prepare and Enjoy It.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 June 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/zucchini-benefits. Accessed 18 Sept. 2022.
- Raman, Ryan. “Can You Eat Raw Zucchini?” Healthline, Healthline Media, 15 Apr. 2019, www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-zucchini-raw. Accessed 18 Sept. 2022.