În săptămâna 20-26.01.2020 de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1925, cu un număr de 38 internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1488 cazuri cu 39 bolnavi internați).
Morbiditatea prin infectii respiratorii acute s-a încadrat in intervalul așteptat în aceasta săptămâna. Numărul de pneumonii raportate, a fost de 435 cu un număr de 125 internări la o valoare asemănătoare cu numărul de cazuri raportate în săptămâna precedentă (464 cu 119 internări). Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de vârsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani.
„Activitatea gripala a evoluat cu intensitate scăzută, s-au înregistrat 15 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț: 1 caz la grupa de vârstă 0-1an, 3 cazuri la grupa de vârstă 2-4 ani, 3 cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani, 7 cazuri la grupa de vârstă 15-49 , 1 caz la grupa de vârstă peste 65 ani”, transmite DSP Neamț.
13 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț şi 2 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman.
De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 35 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț .
În actualul sezon epidemic, până la data de 26.01.2020, au fost vaccinate antigripal persoane 41854 ( 510 persoane vaccinate în intervalul 20-26.01.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății.
Cele mai citite articole
Stocul de vaccin antigripal la această dată în DSP Neamț este de 291 doze, iar la medicii de familie din județ este 765 doze. S-au recoltat 2 probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă.
Din analiza numărului de cazuri de IACRS, pneumonii si gripa din ultimii 5 ani de pe teritoriul județului Neamț s-a constatat ca in actualul sezon de supraveghere epidemiologica s-a înregistrat un număr mai mic de cazuri fata de aceeași perioada a anilor anteriori.
În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute și gripă in unitățile şcolare și preşcolare (grădiniţe, creşe) s-au impus următoarele:
- realizarea triajului zilnic in colectivitățile şcolare;
- în cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20 % din efectivul unităţii de învătămănt de aceasta cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare (în clasa, respectiv şcoala), pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare;
- suspendarea activităţii se va face in funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară.
DSP Neamț recomandă populaţiei să respecte măsurile nespecificede prevenire a gripei care constau în:
- evitarea aglomeraţiilor;
- evitarea contactului cu persoanele bolnave;
- păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
- folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
- spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
- creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
- aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
- îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
- evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
- triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.
Continuarea vaccinării antigripale.
Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi se recomandă evitarea automedicației. În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.
Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO