Durerea mea de mana este cauzata de artrita sau de sindromul de tunel carpian?

de WTA.ro
durerea-de-mana-sindrom

Doua dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de mana sunt artrita si sindromul de tunel carpian. Cum iti poti da seama daca ai una dintre aceste afectiuni sau ambele?

Atat artrita, cat si sindromul de tunel carpian iti pot afecta capacitatea de a i efectua sarcinile de zi cu zi, cum ar fi sa te imbraci, sa conduci sau sa folosesti telefonul mobil si telecomanda televizorului. Ambele pot fi declansate de stilul de viata si de miscarile repetitive ale mainii. Pentru a te ajuta sa faci distinctia intre cele doua, citeste randurile de mai jos.

Simptomele artritei la maini

Multe tipuri diferite de artrita pot afecta mana. Daca ai orice tip de artrita la nivelul mainii, poti observa dureri articulare si:

  • umflarea incheieturilor si a degetelor;
  • roseata si caldura la nivelul pielii aflate pe incheietura mainii si degete;
  • noduri sau cresteri osoase in zona articulatiilor afectate ale mainii;
  • simptome care se agraveaza dimineata sau dupa multa activitate.

Sindromul de tunel carpian poate provoca, de asemenea, simptome care sunt agravate dimineata, asadar acesta nu este neaparat un semn distinctiv.

Persoanele care sufera de artrita autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida si artrita psoriazica, se pot confrunta, de asemenea, cu oboseala intensa in mod frecvent si cu stari de rau.

Simptomele sindromului de tunel carpian

Cele mai citite articole

Simptomele frecvente ale sindromului de tunel carpian sunt durerea, amorteala si furnicaturile care:

  • afecteaza degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu. S-ar putea sa afecteze putin si degetul inelar, dar nu si degetul mic;
  • te trezesc noaptea sau se simt mai intens dimineata, la trezire;
  • se amelioreaza daca iti schimbi pozitia mainii sau daca iti scuturi sau strangi mainile;
  • se dezvolta sau se inrautatesc atunci cand iti indoi incheietura mainii la 90 de grade timp de un minut sau mai mult.

De asemenea, poti observa ca apasarea incheieturii mainii provoaca durere.

Ce provoaca simptomele?

Durerea si celelalte simptome ale sindromului de tunel carpian apar atunci cand nervul median este inflamat sau iritat. Nervul median ofera senzatii in primele patru degete ale mainii. Acesta se deplaseaza printr-un spatiu ingust din centrul incheieturii mainii numit tunel carpian. Daca nervul median sau tendoanele care trec prin tunelul carpian devin inflamate, se poate dezvolta sindromul de tunel carpian.

Artrita si sindromul de tunel carpian pot aparea impreuna.

Persoanele care se confrunta cu artrita la mana au mai multe sanse de a dezvolta sindrom de tunel carpian. De fapt, aproximativ 10% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida sufera si de sindrom de tunel carpian. Cel mai frecvent tip de artrita, osteoartrita, este, de asemenea, asociat cu sindromul de tunel carpian.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa