E PRAPAD IN MARAMURES: Inca o ferma afectata de gripa aviara, la Seini. Peste 22.000 de pasari eutanasiate

de WTA.ro

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a intrunit in sedinta, dupa confirmarea bolii, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, in focarul secundar de gripa aviara de la Seini.

”Dupa ce am fost anuntat de catre DSVSA Maramures cu privire la suspiciunea bolii in focarul secundar au fost recoltate probe si transmise pentru a fi analizate in laboratorul de la Bucuresti. A fost confirmata boala, cu acelasi subtip de virus H5N8. Initial au fost 20 de pasari bolnave, iar ulterior s-a constatat cresterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de pasari, iar de astazi a inceput procesul de incinerare”. a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur, presedintele CLCB Maramures.

Planul de masuri pentru combaterea influentei aviare in al doilea focar din localitate Seini a fost aprobat. Acesta include, avand in vedere ca societatea comerciala este situata pe aceeasi platforma, masurile specifice care se impun in focar, in zone de protectie, respectiv in zona de supraveghere.

Cele mai citite articole

Ancheta epidemiologica efectuata de catre specialistii DSVSA Maramures a relevat faptul ca exista un raport de cauzalitate, cele doua ferme au utilizat acelasi mijloc de transport pentru dejectii. Sunt mentinute restrictiile de acces si deplasare in zona celor noua societati comerciale de pe platforma, de catre politie, jandarmi, politia locala, autoritati sanitar-veterinar si autoritatile locale.

Se aplica, in continuare, masurile de supraveghere si control pentru exploatatiile din afara zonei de restrictie. De asemenea, sunt realizate filtre rutiere la intrarea in judet, cu scopul de a supraveghea si a nu permite transporturi ilegale de pasari, mai precizeaza reprezentantii CJSU Maramures.

ZiarMM

The post E PRAPAD IN MARAMURES: Inca o ferma afectata de gripa aviara, la Seini. Peste 22.000 de pasari eutanasiate appeared first on ZiarMM.

Cele mai citite articole