Echipamente indispensabile dintr-o tipografie: 5 recomandări

de WTA.ro

Vrei să-ți construiești propria afacere și ai decis să deschizi o tipografie? După ce ai ales serviciile pe care le vei oferi, a venit momentul să achiziționezi echipamentele potrivite. Îți prezentăm îți continuare 5 dispozitive must have în tipografie, alături de cele mai importante caracteristici ale lor.

Tipar offset

Tiparul offset a apărut în 1875, iar zeci de ani a fost singurul mod în care imaginile color puteau fi imprimate pe hârtie. Deși tehnologia a evoluat, iar în prezent avem la dispoziție și alte dispozitive de imprimare, tiparul offset continuă să fie folosit – desigur, într-o variantă îmbunătățită. 

Procesul implică transferul de cerneală de pe placa tipografică pe o suprafață secundară realizată din cauciuc. De acolo, culoarea este transferată pe suprafața de imprimare. Pe măsură ce echipamentul e alimentat cu hârtie, imprimă continuu. 

Tiparul offset este folosit în special pentru tirajele de mari dimensiuni. Produce imagini clare și curate, costul este redus, iar plăcile de imprimare au o durată de viață mare.

Imprimantă laser și/sau inkjet

Imprimantele industriale de producție cu laser pot fi comparate cu tiparele offset. Caracteristicile pe care e bine să le urmărești sunt următoarele:

  • productivitatea ridicată (de exemplu 135 de pagini pe minut / 1 milion de pagini pe lună)
  • posibilitatea de a imprima pe mai multe tipuri de materiale și texturi
  • posibilitatea de a adăuga sisteme de finisare
  • viteza constantă indiferent de gramajul de hârtie

Imprimantele de producție inkjet sunt de asemenea o soluție potrivită pentru tipografii. Asigură-te că bifează aceste criterii:

  • producție consecventă
  • suport pentru o varietate media mare
  • posibilitatea de a printa atât pe hârtie necerată, cât și pe hârtie cerată
  • timp de pregătire redus

Mașină de laminat și plastifiat 

Echipamentele de finisare sunt cele care finalizează procesul de tipărire al unei cărți. Pentru ca rezultatul să satisfacă așteptările clienților, alege aparate profesionale, de la producători cunoscuți.

Cele mai citite articole

Laminarea este procesul prin care materialele sunt acoperite cu un strat subțire de film transparent. Aceasta le protejează de deteriorare și oferă un aspect mai atractiv. Unele dispozitive laminează la cald, iar altele la rece, însă au apărut pe piață și laminatoare cu funcție dublă. 

Plastifierea este o operațiune similară, însă materialul este acoperit cu un strat de folie de plastic. Rezultatul poate fi lucios și fin sau mat și satinat, în funcție de folia folosită. 

Mașină de legare

Mașinile de legare moderne sunt ușor de folosit inclusiv de personalul nespecializat. Operațiunile sunt programate rapid prin panoul cu ecran tactil, iar echipamentul măsoară automat grosimea. Apoi, realizează setările corespunzătoare în doar câteva secunde.

Orientează-te către o mașină cu aplicator de lipici modern care se deschide și închide ermetic. Astfel, eviți emisiile toxice de fum și mirosul neplăcut.

Mașină de capsare și tăiere

Mașinile de capsare și lipire pot funcționa alături de mai multe dispozitive, printre care cuttere și imprimante digitale (sau role pre-imprimate). Aparatul aliniază și pre-îndoaie automat coliile, iar la final le taie pe 3 laturi. 

Echipamentele moderne sunt ușor de operat, economic de întreținut și permit personalizarea sistemului pentru o varietate mare de aplicații. Mai mult, se pot comuta automat între funcțiile de capsare și lipire.

Înainte de a achiziționa aceste echipamente indispensabile pentru tipografie, compară mai multe produse pentru a-l alege pe cel potrivit. Ține cont de caracteristicile menționate în acest articol și optează pentru un furnizor de încredere.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa