Era COVID-19 stinge zâmbetul

de WTA.ro

Parodontoza, cariile, complicațiile gingivale și bruxismul sunt în creștere din cauza virusului COVID-19

Infecția cu coronavirus a fost considerată de OMS o pandemie globală. De la origine, a reprezentat o amenințare pentru sănătatea generală, nu atât din cauza simptomelor sale, cât și din cauza răspândirii rapide și a complicațiilor respiratorii pe care le produce la pacienții cu alte afecțiuni cronice de bază. Însă COVID-19 afectează alarmant și sănătatea orală.

Legătura dintre sănătatea orală și COVID-19

În aceste luni dificile s-a dovedit că virusul COVID-19 este o boală sistemică: printre cele mai ciudate simptome pe care le poate provoca sunt: pierderea mirosului și gustului, apariția erupțiilor cutanate,  umflarea și roșeața degetelor de la picioare, căderea părului. 

La această listă se adăugă, din păcate, câteva patologii dentare care par să afecteze pacienții cu coronavirus și care, chiar și după luni, nu par să se fi recuperat complet de la infecție.

Pandemia subminează puternic zâmbetul

Pandemia nu doar că a dus la creșterea anxietății și a stresului din cauza distanțării sociale, dar a subminat puternic chiar și zâmbetul oamenilor. Astfel:

  • Cazurile de bruxism (scrâșnirea dinților în timpul somnului) au crescut cu 36%, comparativ cu anul 2019, când procentul era de 30%;
  • Există o creștere de 120% (mai mult decât dublu) față de anul 2019 la fracturile dentare;
  • Precum și o creștere semnificativă a cariilor (+18%);
  • Au fost raportate multe cazuri de complicații gingivale (+12%);
  • Cel mai grav este că virusul COVID-19 agravează alarmant și parodontoza incipientă, principala cauză a pierderii dinților. Studiile științifice recente au confirmat o relație strânsă între COVID-19 și parodontită (pioree). Parodontita este o boală inflamatorie cronică, care afectează țesuturile de susținere ale dintelui, cauzată de anumite bacterii prezente în gură. Așadar, riscul de parodontoză este crescut de două până la trei ori la persoanele care suferă de virusul COVID-19.

Aceasta este alarma medicilor stomatologi ai Societății Italiene de Parodontologie și Implantologie (SIDP), lansată cu ocazia Congresului Național Perio 2020. 

Cele mai citite articole

COVID-19, o pacoste mare, dar Life Dental Spa este o consolare

Life Dental Spa este clinica stomatologică dotată cu cele mai noi tehnologii, cu ajutorul cărora pot reduce anxietatea și îmbunătăți confortul tratamentelor dentare care elimină parodontoza. Terapia laser parodontală este o descoperire uluitoare în tratamentele pentru parodontoză, căci este minim invazivă și produce îmbunătățiri rapide, rezultatele fiind menținute timp îndelungat. 

În momentul actual, nu există tratament mai complet și mai eficient decât laserul dentar pentru a pune stop parodontozei, afecțiunea care duce la pierderea dinților

Spre deosebire de chiuretajul clasic, manual, laserul dentar are un efect bactericid și detoxifiant în tratarea inflamației. Lumina laserului reușește să distrugă bacteriile  și să pătrundă în profunzimea țesutului moale, unde tratamentul clasic nu are niciun rezultat. În plus, ședințele repetate cu laserul dentar vor lăsa în urmă doar o linie uniformă a epiteliului, reducând foarte mult timpul de vindecare.

La Life Dental Spa, parodontoza se tratează în 3-4 ședințe, de cele mai multe ori nefiind necesară anestezia, iar pacienții resimt confort în timpul tratamentului. Odată cu îndepărtarea bacteriilor și vaporizarea țesuturilor infectate, laserul potențează vindecarea țesuturilor prin proprietatea sa de biostimulator, iar rezultatele sunt vizibile încă din primele ședințe.

Laserul dentar, ultratehnologia momentului împotriva cariilor 

Tratamentul cariilor cu laserul, efectuat la Life Dental Spa, constă în îndepărtarea smalțului afectat și apoi umplerea cavității rezultate cu un material special. Raza laser „vaporizează” țesutul dentar cariat, fără sa atingă dintele, procedura fiind non-contact. De asemenea, laserul produce scăderea încărcăturii bacteriene a zonei tratate, fără a provoca durere. Comparativ cu instrumentele rotative precum freza, întrucât nu există contact cu dintele, nu se pune presiune pe acesta, dintele nu se supraîncălzește, deci nervul dentar nu are de suferit nici pe moment, nici pe termen lung.

Raza emisa de laser „vaporizează” caria, reducând-o în praf și nu afectează țesutul sănătos al dintelui: se obține o decontaminare completă, reducând totodată posibilitatea apariției cariilor. Reconstrucția dintelui aderă mai bine deoarece, datorită laserului, crește capacitatea de aderență a materialelor utilizate pentru umplerea cariei. 

Așadar, dacă suferi de parodontoză, carii, complicații gingivale, fracturi dentare, apelează cu încredere la specialiștii Life Dental Spa!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa