Este aparatul dentar invizibil la fel de eficient ca cel metalic?

de WTA.ro

În ultimii ani, pacienții care vor să urmeze un tratament ortodontic preferă aparatele dentare invizibile, dintr-un motiv evident – estetica.  Astfel, nici nu este de mirare că au câștigat teren prețios în fața celor tradiționale, mai ales că vin cu promisiunea de a corecta problemele dentare la fel de eficient ca acestea. 

Cu un design modern, aproape invizibil și mai confortabil pentru pacienți, acestea au schimbat percepția publică asupra tratamentului ortodontic, transformându-l dintr-un „rău necesar” într-o experiență pozitivă și la îndemâna tuturor. Dar este această alternativă modernă la fel de eficientă în rezolvarea problemelor ortodontice precum vechile aparate metalice?

Cu siguranță, da! Iată și ce spun specialiștii în ortodonție de la o clinică stomatologică din București:

Aparatele dentare invizibile au un grad ridicat de eficiență

Aparatele dentare metalice au fost folosite de decenii în ortodonție, fiind considerate eficiente în tratarea unei game largi de probleme ortodontice, inclusiv malocluziile severe. De cealaltă parte, aparatele dentare invizibile (cunoscute și ca ”alignere”) sunt realizate din plastic transparent, deci cei din jur nici măcar nu vor observa că urmezi un tratament ortodontic. Totuși, aceste modele sunt mai potrivite în corectarea problemelor dentare ușoare spre moderate. 

Atunci când vine vorba de eficacitate, timpul necesar pentru corectarea problemelor ortodontice joacă un rol crucial. Aparatele dentare metalice, prin designul lor și materialele folosite, permit ortodonților să exercite un control precis asupra mișcării dinților, ceea ce reduce durata tratamentului..

Cele mai citite articole

Prin comparație cu modelul tradițional de aparat dentar metalic, cel invizibil poate necesita un timp mai îndelungat pentru obținerea acelorași rezultate, mai ales în cazurile complexe. Ele depind de cooperarea pacientului, care trebuie să poarte alignerele cel puțin 20-22 de ore pe zi și să le schimbe la intervale stabilite de medicul ortodont.

Flexibilitatea tratamentului

Aparatele dentare metalice sunt reglate manual de către ortodont în timpul vizitelor regulate, deci ajustările se fac în funcție de progresul pacientului. La polul opus, un aparat dentar invizibil oferă un control predictibil și planificat, întrucât fiecare set de alignere este proiectat pentru a modifica poziția dinților într-un mod specific și prestabilit. 

Gradul de confort pentru pacient

Deși eficacitatea a fost criteriul principal după care s-a evaluat succesul unui tratament nu putem omite confortul pacientului. Aparatele metalice, deși eficiente, sunt asociate cu un nivel mai scăzut de confort, dat fiind faptul că brackeții metalici și sârmele cauzează iritații ale gingiilor și mucoasei bucale, mai ales în primele săptămâni de tratament. 

Prin comparație, aparatele invizibile sunt mult mai confortabile. Fiind fabricate din plastic medical transparent și neted, riscul iritațiilor este minim. În plus, pacienții au libertatea de a le scoate în timpul meselor și al altor activități.

Igiena dentară

Atât aparatele metalice, cât și cele invizibile necesită o igienă orală riguroasă. Cu toate acestea, aparatele dentare invizibile au avantajul că pot fi îndepărtate în timpul periajului și al folosirii aței dentare, facilitând astfel o igienă orală mai eficient.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa