Consilierii locali reșițeni, reuniți astăzi în ședință de îndată, au votat un proiect de hotărâre inițiat de primarul Ioan Popa, privind înființarea unei societății comerciale care să se ocupe de reciclarea deșeurilor de pe raza orașului. Practic societatea „Reșița curată” va prelua activitatea desfășurată până în prezent de compania Best Multipet și anume recuperarea, sortarea, balotarea și valorificarea deșeurilor reciclabile.
„Având în vedere ce se întâmplă cu deponeul de la Lupac, cred că este momentul să luăm taurul de coarne. Nu putem să stăm ca struțul, cu capul în pământ. Trebuie să ne asumăm faptul că avem o problemă și să o rezolvăm”, le-a spus primarul Ioan Popa consilierilor locali prezenți la ședință, explicându-le de ce este necesară înființarea acestei societăți și implicarea Primăriei Reșița în activitatea de reciclare.
„În Comitetul pentru Situații de Urgență am discutat la începutul săptămânii despre faptul că Best Multipet renunță la activitate. A dat preaviz la oameni, de la 1 februarie vor să oprească activitatea, ceea ce ar fi pus în mare dificultate economia circulară în reciclarea de deșeuri în oraș.
Cele mai citite articole
Și atunci ne asumăm noi această operațiune, o vom face în primă fază în aceeași locație din Doman, vom închiria de la Best Multipet echipamentele și probabil vom lucra mai mult sau mai puțin cu aceiași oameni, încercând ulterior să facem o îmbunătățire a acestei activități”.
Conform edilului, Reșița are obligația de a recicla undeva la 400 de tone de deșeuri pe lună, pentru fiecare tonă de gunoi nereciclat fiind amendată cu 80 de lei.
„Costurile Reșiței pe 2020 s-ar ridica undeva la vreo 100-150.000 de euro doar din această amendă pe care trebuie să o plătim la Mediu. Trebuie să devenim mai responsabili, să conștientizăm publicul despre importanța reciclării și despre faptul că dacă nu reciclăm ne costă pe fiecare dintre noi”, a mai precizat primarul Ioan Popa.
Karina TINCUL