Ficatul este considerat „bucătăria organismului”, deoarece aici are loc metabolizarea (descompunerea) tuturor substanțelor care sunt ingerate și tot aici sunt sintetizați (formați) mulți compuși de care corpul are nevoie. De asemenea, ficatul are rol de detoxifiere a organismului. Practic, tot ceea ce mâncăm sau bem trece și pe la nivelul ficatului, prin intermediul sângelui. De aceea, acest organ este cel mai expus deteriorării în timp, în urma alimentației dezechilibrate pe termen lung, medicației cronice, administrării excesive de suplimente sau consumului excesiv de alcool. Iată care este structura ficatului, care sunt funcțiile acestui organ și ce afecțiuni se pot dezvolta la acest nivel.
Structura ficatului
Ficatul este localizat în partea superioară a abdomenului, deasupra stomacului, sub plămâni și sub diafragmă, fiind protejat de coaste. Acesta se află predominant în partea dreaptă, însă, ajunge până în hipocondrul stâng. Ficatul este un organ mare, care cântărește 1.4-1.6 kg. Acesta are o formă conică asimetrică, o culoare roșu-brună și o textură poroasă.
Ficatul este format din doi lobi principali, drept și stâng. Aceștia sunt formați, la rândul lor, din lobi mai mici numiți lobuli. În ficat se află în jur de 100.000 de astfel de lobuli, formați din celule hepatice, numite hepatocite. La nivelul lobulilor, se conectează vase care formează ductul hepatic comun, un vas mai mare care transportă bila către intestin și vezica biliară. De asemenea, la nivelul ficatului există o rețea nervoasă și o rețea vasculară. Ficatul este acoperit la exterior cu un țesut fibros de protecție, numit capsula Glisson.
Funcțiile ficatului
Ficatul are rol în metabolism dar și de sinteză și depozit pentru nutrienți. Câteva dintre cele mai importante funcții ale ficatului sunt:
- Producerea bilei: bila este secretată de hepatocite și transportată în vezica biliară. De aici, ajunge în intestin, în timpul digestiei. Substanțele conținute de bilă, cum sunt acizii biliari și colesterolul, au un rol important în digestie. Lipidele (grăsimile) nu ar putea fi digerate și metabolizate în absența bilei.
- Formarea și depozitarea glicogenului: ficatul creează depozite de glicogen din glucoza în exces. Aceste depozite vor fi transformate din nou în glucoză, atunci când organismul va avea nevoie.
- Sinteza de proteine: la nivelul ficatului, sunt create proteine serice, așa cum este, spre exemplu, albumina, din fracțiuni mai mici numite aminoacizi. Acesta sintetizează în jur de 10-12 g de proteine pe zi.
- Filtrare: ficatul filtrează sângele, pentru îndepărtarea fracțiunilor inutile și a celor toxice, precum și a medicamentelor.
- Metabolizarea proteinelor: ficatul este implicat și în digestia proteinelor.
- Depozitarea unor micronutrienți: unele vitamine și minerale (vitamina B12, A, D, E, K, fier, cupru) sunt stocate ca rezerve la nivelul ficatului.
Boli hepatice
Stilul de viață dezechilibrat, factorii genetici, răspunsul autoimun sau contactul cu agenții patogeni pot cauza afectarea ficatului. Există o mulțime de boli hepatice, dintre care cele mai comune sunt:
Ciroza hepatică
Ciroza hepatică apare atunci când țesutul ficatului fibrozează și este distrus progresiv. Un țesut fibrozat nu este funcțional. În stadiu avansat, ciroza pune viața în pericol.
Hepatita
Hepatita este o inflamație a ficatului, care poate avea diferite cauze. Hepatita virală este cauzată de virusuri hepatice A, B, C, E. Hepatita autoimună apare din cauza unei disfuncții a sistemului imun, care nu mai recunoaște structurile proprii organismului. Hepatita toxică apare din cauza abuzului de substanțe care devin toxice în doze mari, cum ar fi medicamentele sau suplimentele alimentare.
Steatoza hepatică
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare de grăsimi la nivelul ficatului și poate fi asociată cu inflamație. Boala este cunoscută și sub numele de ficat gras. Aceasta poate fi de două tipuri, ficat gras alcoolic și ficat gras non-alcoolic, în funcție de cauzele acesteia. Ficatul gras alcoolic apare din cauza consumului excesiv de alcool. Ficatul gras non-alcoolic apare în urma alimentației dezechilibrate, dislipidemiilor și obezității, dar poate fi asociată și altor afecțiuni.
Hematocromatoza
Hematocromatoza apare atunci când ficatul stochează fier în mod excesiv, ceea ce îi afectează funcția. Hematocromatoza este o afecțiune ereditară care crește riscul de a dezvolta alte boli hepatice, cum ar fi ciroza hepatică.
Cancerul hepatic
Cancerul hepatic apare atunci când ficatul dezvoltă tumori maligne. Cancerul hepatic poate fi favorizat de alte boli hepatice avansate.
Așadar, ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale organismului și are numeroase funcții în metabolism. Menținerea unui stil de viață sănătos, suplimentele și unele pastile pentru ficat te ajută să protejezi acest organ.