Florin Cîţu şi-a depus mandatul. Reacții ale parlamentarilor bistrițeni. Ce a anunțat președintele

de WTA.ro

ACTUALIZARE Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, joi, când ar fi urmat ca guvernul PNL condus de acesta să primească votul de învestitură în Parlament.

Votul de învestire a Guvernului PNL trebuia să fie dat începând cu ora 16.00, în şedinţa comună a celor două camere ale Parlamentului, însă cu puțin timp înainte a fost anunțată depunerea mandatului de către Florin Cîțu. De dimineață, Curtea Constituţională a decis că OUG privind alegerile anticipate, adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte de demitere, este neconstituţională.

”Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru. Decizia președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de prim-ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi. Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulțumesc pentru încredere și susținere”, a spus Florin Cîțu.

”Atunci când este război, comandantul nu părăsește nava. Domnul Cîțu a luat o decizie de mare responsabilitate, iar domnul Ludovic Orban va rămâne premier. Domnul Orban stă și muncește în celula de criză până la 3-4 dimineața, este un om puternic, este liderul partidului și poate aduna toate forțele. Prioritatea noastră este lupta împotriva epidemiei de coronavirus. Noi, astăzi, am decis să votăm pentru Florin Cîțu, dar în același timp i-am solicitat să se retragă. Ne-a spus că se va gândi, iar acum a dat răspunsul”, a detaliat liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că este un gest politic pe care îl respectă, o hotărâre care dovedeşte maturitate politică. El a convocat pentru vineri, la ora 13.00, consultări cu partidele politice parlamentare.

”Vreau să subliniez că asta nu schimbă cu nimic faptul că România are un guvern care funcţionează, Guvernul Orban, care ia toate deciziile necesare pentru a stopa infecţia cu coronavirus. Datorită acestor măsuri, în România numărul celor diagnosticaţi a rămas destul de mic. Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit Parlamentului să lucreze cu celeritate pentru ca săptămâna viitare să avem un Guvern deplin împreună cu care să mă implic în a combate noul coronavirus”, a afirmat preşedintele.

Deputatul PSD Daniel Suciu, fost vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, a reacționat: ”Câtă iresponsabilitate! Așa înțelegeți voi să tratați o țară aflată într-o situație complicată? PNL, numele tău este impostură și minciună, nu ai vrut decât să păcălești un popor cu jocurile tale politice, în cea mai grea situație din ultimii mulți ani. Iohannis, de data asta nu “un pic” ți-ai bătut joc de România, ci la modul cel mai grosolan cu putință. Ce rușine, mi-e rușine de rușinea voastră! PS – azi aveați voturile, v-ați speriat de asta?”.

Cele mai citite articole

Câtă iresponsabilitate! Așa înțelegeți voi să tratați o țară aflată într-o situație complicată? PNL, numele tău este…

Publiée par Daniel Suciu sur Jeudi 12 mars 2020

Deputatul PMP Ionuț Simionca a postat pe Facebook: ”Când spuneam că nominalizarea lui Florin Cîțu îmi aduce aminte de bancul cu țăranul care își duce calul la târg doar ca să îl facă de rușine, aveam dreptate. În plină criză de coronavirus, Florin Cîțu și-a depus mandatul, cu o oră înainte de votul de învestitură. PNL a pus din nou (pentru a câta oară?) interesele mărunte de partid deasupra intereselor țării, mai mult, deasupra protejării sănătății românilor. Comportamentul PNL este iresponsabil, perpetuarea crizei politice nu face altceva decât să agraveze criza din sănătate cu care ne confruntăm. Țara are nevoie de un guvern stabil, de unitate națională, cu puteri depline, care să lupte cu toată forța împotriva pandemiei ce amenință vieți omenești. PNL a picat testul responsabilității și a aruncat țara în haos, lăsându-i în voia sorții pe românii năpăstuiți de coronavirus. Astăzi, bistrițenii au avut prilejul să vadă adevărata față a PNL”.

Când spuneam că nominalizarea lui Florin Cîțu îmi aduce aminte de bancul cu țăranul care își duce calul la târg doar ca…

Publiée par Ionut Simionca sur Jeudi 12 mars 2020

Deputatul USR Cristina Iurișniți a reacționat: ”Iresponsabilitate! PNL își bate joc de România! Azi Guvernul Cîțu trebuia să primească votul parlamentarilor! Avea o majoritate declarată pentru vot, miniștrii trecuseră prin procedura audierilor a 3-a oară! Cu o jumătate de oră înaintea votului, premierul desemnat își depune mandatul! Bătaie de joc și calcule de partid în detrimentul cetățenilor! Acum, prin acest joc intern în spatele ușilor închise, PNL și Iohannis nu fac decât să prelungească inutil criza politică, totul din calcule pur politicianiste! Din nou consultări, numiri, majorități și audieri! Condamn ferm acest mod iresponsabil al PNL în acest moment de criză națională de sănătate publică, provocată de pandemia coronavirusului! Starea de urgență epidemică ar trebui luată în calcul la modul serios de către președinte și apoi votată în Parlament! Trebuie respectate regulile de carantină, de autoizolare pentru a nu răspândi virusul!”.

Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat!Iresponsabilitate!

Publiée par Cristina Iurisniti Deputat USR BN sur Jeudi 12 mars 2020

Cele mai citite articole