FOTO: Cursuri pentru viitorii salvatori montani! Prima etapă, finalizată!

de WTA.ro

Prime etapă de evaluare, ”Modulul Medical” din cadrul sesiunii de Evaluare Natională Salvamont, s-a incheiat. Urmează sesiunile teoretice și practice specifice salvării montane pe cele trei nivele: aspiranți, debutanți și avansați.
În perioada 15 februarie – 1 martie, la Centrul Național de Pregătire Salvamont din Padina – Munții Bucegi, se desfășoară sesiunile de Evaluare Națională Salvamont, nivelul aspiranți, debutanți și avansați, precum și sesiunea de iarnă a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan. Acțiunea este organizată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, autoritate competentă în formarea profesională și, prin Legea 200/2004, singura instituție abilitată la nivel național pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România. La aceste etape de evaluare, atestare și reatestare vor participa 37 de cursanți la nivelul de aspirant și debutant, 42 de cursanți la nivelul avansat din majoritatea structurilor Salvamont din Romania precum și salvatori din Italia și Serbia, școala de salvare montană din România fiind una dintre cele mai bine cotate a nivel european.
Programa de pregătire este susținută de Corpul de instructori Salvamont Romania prin 14 instructori și instructori adjuncți la cursurile pentru aspirant și debutant și 16 instructori și instructori adjuncți la cursul de avansați, programa școlară fiind adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor două mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră. Această activitate se organizează în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I. și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cei care asigură cei 6 lectori pentru modulul medical și Inspectoratul General pentru Aviație, cei care asigură resursele necesare derulării modulului de salvare aero.

Cele mai citite articole

Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean al structurii salvamont din care face parte și încă 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare , două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” și “avansat”. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 30-35 de salvatori montani.
“Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană. Interesul deosebit pe care îl manifestă acești tineri candidați la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea, în permanență, o resursă umană, suficientă numeric și bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerințelor din ce în ce mai diversificate și mai numeroase ale evenimentelor montane. În cele 42 de structuri județene și locale Salvamont din România activează cca 800 montani angajați și voluntari care au salvat peste 8000 de persoane în anul 2019 si peste 30.000 de persoane din zona montană și din alte locuri greu accesibile numai in ultimii 5 ani”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj și președinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Cele mai citite articole