FOTO: Dragobetele, sărbătorit de B-Unici

de WTA.ro

Conform vechii  zicale “Azi e Dragobetele, se sărută fetele”, în  fiecare an, pe 24 februarie, B-unicii de la Căminul pentru persoane  vârstnice Târgu-Mureș sărbătoresc această sărbătoare înrădăcinată în cultura românească.

Dacă de Dragobete vremea se prezenta mohorâtă, iar ziua era  friguroasă, ploioasă sau ningea, tinerii se adunau într-o casă unde să petreacă, să lege prietenii.

Și cum de Dragobete în Târgu-Mureș vremea a fost cam ”înnorată”, B-unicii au ales să lege o nouă prietenie, chiar în casa lor, de această dată cu grupul folcloric ”Ibășteana”.

Credința populară românească spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul. Așadar, gazdele gătite în straie  de sărbătoare, în casa decorată cu acest prilej în stil tradiţional ca pe vremea bunicilor, cu covoare şi ţoluri ţesute manual, cu straie populare autentice, obiecte de artizanat, etc., au petrecut împreună cu invitații simbolul suprem al dragostei autohtone.

A fost o șezătoare autentică, o ocazie în care fainele ibăștence au dat glas cântecelor populare specifice acestui obicei, ghicitorilor, snoavelor, timp în care practicau meşteşuguri tradiţionale ca torsul fuiorului de cânepa şi al lânii sau croşetatul unor obiecte vestimentare.

Dar și B-unicii au fost implicați la eveniment, ca de fiecare dată, interpretând versuri și epigrame dedicate momentului.

Cele mai citite articole

În unele legende Dragobetele apare ca fiu al Babei Dochia, în altele are calitatea de cumnat cu Lăzărică cel mort din dor de plăcinte pe care mama lui nu a putut să i le facă, pentru că torcea.

Noi astăzi nu am lăsat pe nimeni să moară din dor de plăcinte…

Dr. Anca FLOREA

 

Post-ul FOTO: Dragobetele, sărbătorit de B-Unici apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Cele mai citite articole