FOTO. Un cofetar din Sfântu Gheorghe, medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart

de WTA.ro

Cofetarul
Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe a fost medaliat cu argint la Olimpiada
Culinară de la Stuttgart, una dintre cele mai importante competiţii
gastronomice internaţionale, unde a concurat cu o creaţie artistică din aluat
de pâine având ca temă „Dracula, între istorie şi ficţiune”.

Farkas
Ferenc a declarat că a lucrat aproape trei luni la această compoziţie, care a
cuprins statuia lui Vlad Ţepeş, manuscrisul lui Bram Stoker, Dracula, Castelul
Bran şi o masă din secolul al XIX-lea.

„Au fost
multe lucrări frumoase, din toate colţurile lumii. La categoria mea aurul a
fost câştigat de un concurent din Emiratele Arabe. (…) Eu am luat medalia de
argint şi mă bucur foarte mult. Am lucrat aproape trei luni la această
compoziţie”, a declarat Farkas Ferenc.

Maestrul
cofetar are o experienţă de aproape două decenii în acest domeniu, iar de-a
lungul timpului a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale
de la care s-a întors cu medalii, impresionând juriul cu lucrările pe care le-a
realizat – de la personaje de poveste, până la castele, mobilier tradiţional,
covoare sau costume populare făcute din aluat.

Spre
exemplu, la Târgul internaţional de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie
publică GastroPan a reuşit să câştige timp de trei ani consecutiv locul I la
concursul de creaţie artistică, prezentându-se în faţa juriului cu o harfă
făcută din aluat, cu secvenţe din poveştile „Harap Alb”, „Pupăza din tei” şi „Punguţa
cu doi bani”, precum şi cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din
Sinaia, pentru care a folosit făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu,
glucoză, zahăr şi sare.

De asemenea,
a obţinut două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de
Gastronomie Expogast desfăşurat în urmă cu doi ani la Luxemburg.

Farkas
Ferenc spune că nu i-ar fi trecut niciodată prin cap să devină cofetar, dacă
viaţa nu i-ar fi „încurcat socotelile”, dar, din fericire, a devenit unul
dintre cei mai buni cofetari din lume.

„Am învăţat
această meserie la şcoală, la actualul Liceu „Constantin Brâncuşi” din Sfântu
Gheorghe, care atunci avea alt nume. Erau patru clase, de ospătar, cofetar,
bucătar şi croitor şi atunci am vrut să devin ospătar, dar nu au fost locuri
suficiente şi atunci m-au întrebat dacă nu vreau la clasa de cofetar. Am spus
hai să încerc, pentru că oricum eram hotărât ca după primul an să merg la altă
şcoală, să caut altceva de făcut. Din fericire, pot să zic acum, am avut nişte
maiştri de treabă şi încă din primul an, deja, au reuşit să mă facă să iubesc
această meserie. Am rămas peste program, am stat chiar până seara în şcoală cu
ei. Şi aşa a fost începutul”, a mai spus Farkas Ferenc.

Deşi aluatul
i-a adus multe medalii, Farkas Ferenc iubeşte ciocolata şi spune că în toate
preparatele trebuie să mai pui un „ingredient secret”.

„Trebuie să
pui şi puţină dragoste şi atunci sigur îţi va ieşi foarte bine. Ciocolata este
favorite mea, cu toate că este mai greu să lucrăm cu ciocolată. Aici vorbim
despre ciocolata veritabilă, bineînţeles, dar din ciocolată se pot realiza
nişte lucrări extraordinare, e un material din care se poate lucra foarte bine.
Cum spuneam, e şi dificil, trebuie şi câteva condiţii ca să putem lucra cu
ciocolata, ca temperatură sau umiditate, dar rezultatul este foarte frumos”, a
mai spus acesta.

Olimpiada
Culinară IKA 2020 de la Stuttgart se desfăşoară în perioada 14-19 februarie.

(Agerpres)

Share

The post FOTO. Un cofetar din Sfântu Gheorghe, medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart appeared first on We Radio Sfântu Gheorghe.