„Zeci de blocuri râd în soare” – așa începe cea mai cunoscută piesă din repertoriul unei formații îndrăgite de cei care au prins anii 1960 – 1970. Melodia făcea referire la munca oamenilor din șantier, cei care se bizuiau pe ajutorul macaralelor pentru a construi blocurile în care mulți dintre noi locuim și astăzi.
Acestea își găsesc utilitatea în multe domenii, de la construcții și logistică, până la intervenții și activități specifice municipalității. O macara poate fi acționată manual sau mecanic, iar principiul după care funcționează este unul cunoscut de majoritatea celor care nu au lipsit de la orele de fizică. Principiul scripeților este folosit atunci când se dorește ridicarea pe verticală și transportul obiectelor de mare tonaj pe orizontală. Te-am făcut curios? Iată care sunt principalele tipuri de macarale, dar și cum se operează în condiții de siguranță:
Tipuri de macarale
Ne oprim, pentru început, la tipologie și îți prezentăm principalele opțiuni disponibile în piață:
- macara cu nacela: Sigur știi cum arată o macara, dar s-ar putea să te întrebi ce este nacela. Aici facem referire la o platformă de dimensiuni reduse, care se atașează cârligului, în scopul de a le permite oamenilor să lucreze la înălțimi considerabile. În nacelă se pot urca unul sau doi lucrători. Acest tip de macara este adesea întâlnit în proiectele de reabilitare sau decorare din orașe;
- macara pentru construcții: Așa cum reiese din denumire, macaraua pentru construcții se folosește exclusiv în șantiere, permițând muncitorilor să mute obiecte grele și voluminoase dintr-o parte în alta. Aceasta poate fi mică, mare sau medie, în funcție de necesitățile impuse;
- macara forestiera: Acest tip de macara este folosit pentru manipularea buștenilor, copacilor căzuți pe drumuri, crengilor și altor deșeuri vegetale, precum și în exploatarea lemnului;
- macara de reciclare:Firmele specializate, dar și municipalitatea dispun deja de macarale pentru reciclarea deșeurilor de orice fel (de la deșeuri vegetale până la plastice și alte resturi abandonate).Acestea sunt prevăzute cu un braț și cupe speciale pentru a apuca și manipula deșeurile.
Cum funcționează macaralele?
Cele mai citite articole
Nu oricine poate lucra pe macara. Se fac cursuri de specialitate pentru a opera un astfel de utilaj, iar cei care lucrează efectiv sunt doar persoane certificate. Am stabilit deja că principiul de funcționare este similar cu principiul scripeților, dar ce se întâmplă în cabină? Operatorul se folosește de comenzile din bord pentru a ridica greutatea etapizat și controlat. E important să nu existe balansări și se dorește ca ridicarea să nu fie întreruptă de un anumit obstacol. La fel de lent se așează încărcătura în locul indicat.
Întregul proces se calculează la centimetru, cu mult înainte de ridicarea efectivă. În plus, comunicarea dintre membrii echipei are un rol important pentru menținerea condițiilor de siguranță. Atât înainte, cât și după efectuarea manevrelor de manipulare și transportare, macaraua trebuie inspectată. Scopul final este de a funcționa la capacitate optimă, fără să pună viețile muncitorilor sau trecătorilor în pericol.
În cele din urmă, constructorii pot alege cea mai potrivită macara în funcție de proiectele pe care urmează să le deruleze. Doar așa se asigură succesul, dar și siguranța pe șantier.