Ghid de întreținere pentru mașină: sfaturi care te ajută să-i prelungești durata de viață

de WTA.ro

Autovehiculul tău este asemenea unei locuințe, fiindcă trebuie îngrijit și menținut pentru a te bucura de un confort optim. De fiecare dată când pornești la drum, îți dorești să te bucuri de călătorii line și este important să eviți întâmplările neprevăzute. Descoperă în acest articol un ghid de întreținere pentru mașina ta, astfel încât să te poți bucura zile îndelungate de tot ce poate oferi. 

Verifică permanent presiunea roților

Presiunea roților este una dintre cele mai ușoare sarcini ce țin de îngrijirea mașinii. Indicatorii de presiune care te ajută să faci acest lucru se găsesc în fiecare stație de alimentare, iar acasă se poate verifica folosind un manometru. 

De ce este important să verifici presiunea roților? Pentru că presiunea potrivită lungește durata de viață a cauciucurilor și te ajută să ai drumuri line, ferite de accidente. Dacă vrei să știi presiunea ideală a roților tale, un mecanic te va ajuta să afli care este cea potrivită. Pe lângă asta, nu uita nici de verificarea anvelopelor, pentru a evita uzura acestora și a avea frâne sigure pe drumuri umede. 

Protejează mașina în sezonul cald

Chiar dacă soarele aduce multă bucurie, se poate transforma într-un dușman pentru mașina ta. Dacă nu o pregătești corespunzător, nu va mai întâmpina gradele ridicate din sezonul cald cu aceeași eficiență. 

Dacă nu beneficiezi de un garaj acoperit, atunci caută mijloace salvatoare pentru temperaturile ridicate. Începe prin a te asigura că deții parasolare auto. Există modele pentru interior, dar și de exterior, care nu protejează mașina doar de soare, ci și de insecte, praf, frunze sau chiar pietricele. 

Cele mai citite articole

Pe lângă asta, nu uita să cureți radiatorul odată ce se încălzește afară, pentru eficiența acestuia. Verifică și sistemul de răcire, astfel încât să poată funcționa la capacitate maximă în zilele calde. Toate celelalte elemente, precum pompa, termostatul, senzorii și ventilatorul trebuie să funcționeze în parametri pentru a evita supraîncălzirea motorului. Înlocuiește și filtrele de aer și de habitaclu pentru a evita înfundarea elementelor filtrante și apariția mirosurilor neplăcute. 

Întreține sistemul de suspensie

Sistemul de suspensie face legătura între roți și caroseria autovehiculului. Acesta împiedică forțele venite dinspre suprafața de mers să îți afecteze mașina, în ceea ce privește manevrabilitatea, performanțele și, nu în ultimul rând, confortul. Astfel, caroseria este protejată de posibilele șocuri. 

Sistemul de suspensie trebuie să fie optim pentru ca, în cazul frânării, accelerării sau virării, anvelopele să își mențină contactul cu solul. Atunci când observi pierderi de ulei la nivelul amortizoarelor, deformări ale prinderii amortizoarelor sau atunci când apar zgomote la virare și frânare, trebuie vizitat un mecanic pentru verificarea suspensiilor. 

Nu uita de lichidul de servodirecție

De multe ori, lichidul de servodirecție este ignorat și foarte puțini șoferi îl schimbă așa cum ar trebui. Intervalul de schimbare diferă de la un autovehicul la altul, iar rolul lui este de a reduce efortul depus de șoferi în timpul virajelor. Când lichidul trebuie schimbat, vei auzi zgomote sesizabile la rotirea volanului, ulterior apar scurgeri de lichid, iar în cazuri extreme, miros de ars și deteriorarea mai gravă a mașinii. 

Cum îți dai seama că lichidul de servodirecție trebuie schimbat? Acesta are o culoare verde-gălbui, iar când are nevoie de schimbare, trece la negru. În afară de momentul în care auzi zgomotele menționate mai sus, lichidul trebuie să fie schimbat cu ocazia fiecărei reparații a pompei sau a oricăror elemente care intră în spectrul componentelor de servodirecție. 

Desigur, în această listă trebuie incluse și verificările ce țin de ulei, frâne, presiune, lumini sau lichidul de transmisie. Însă, dacă le bifezi pe cele prezentate mai sus și le verifici constant, îi asiguri vehiculului tău o durată de viață mai mare. 
Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa