Ghid de reciclare și reutilizare pentru o viață mai sustenabilă

de WTA.ro

O preocupare majoră pentru companii mari și mici, dar și pentru oameni de toate vârstele trebuie să fie sustenabilitatea. Ne aflăm într-un moment critic, în care resursele planetei sunt utilizate în mod agresiv, de aceea sunt necesare schimbări în modul nostru de viață și de organizare a activităților economice. Vă prezentăm în continuare un ghid de reciclare și reutilizare pentru o viață mai sustenabilă.

Evitarea generării deșeurilor de ambalaje

Un pas important spre sustenabilitate îl reprezintă aplicarea conceptului zero waste, care se referă la eliminarea deșeurilor. Inițiativa încurajează persoanele fizice și întreprinderile să oprească resursele valoroase ce merg spre depozitele de deșeuri, către gropile de gunoi sau incineratoare. Acest lucru se poate realiza prin identificarea unor modalități de menținere în circulație a acestor resurse și recuperarea lor.

Sunt necesare modificări în procedurile de lucru, ingredientele utilizate și ambalajele folosite pentru diferite produse de larg consum, materii prime și materiale industriale. În plus, se impune o schimbare majoră în obiceiurile de consum ale oamenilor, pentru reducerea cantităților cumpărate și neutilizate și pentru alegerea produselor “verzi”, ecologice. Un mod de viață sustenabil începe cu un consum rațional de alimente și cu eliminarea risipei. Piramida Refuz-Reutilizez-Reciclez trebuie să fie asumată la nivel personal, de grup și de comunitate.

Reutilizarea ambalajelor rămase în urma consumului

O altă modalitate de creștere a nivelului de sustenabilitate este reutilizarea ambalajelor. Multe dintre materialele utilizate pentru ambalarea produselor de uz casnic și industrial pot fi recuperate și transformate. Reciclarea este o soluție eficientă pentru ambalaje de hârtie, carton, sticlă, metal și anumite tipuri de plastice. Activitățile de depozitare a deșeurilor trebuie să aibă în vedere această abordare ecologică, cu impact pe termen lung pentru sănătatea planetei și a fiecăruia dintre noi.

Este necesară respectarea normelor și metodologiilor de colectare separată: container verde pentru depozitarea deșeurilor de sticlă, galben pentru metal și plastic, albastru pentru hârtie și carton. Servicul Public de Salubrizare colectează, transportă și sortează deșeurile municipale de la populație, instituții publice, agenți economici, pentru eliminarea deșeurilor nereciclabile și valorificarea celor reciclabile. 

La stațiile de sortare deșeurile colectate de la populație sunt separate pe tipuri de materiale. La stațiile de reciclare deșeurile sortate pe categorii (hârtie, carton, plastic, sticlă, PET) ajung în zona de balotat, la o presa de compactare. Baloții rezultați aceștia sunt trimiși spre reciclare. Fiecare tip de material ajunge la un reciclator specializat pe materialul respectiv, iar activitățile de reciclare și compost trebuie organizate în mod adecvat. Alte tipuri de deșeuri sunt deșeurile de construcții, bateriile, medicamentele, textilele, cartușele de imprimantă, echipamentele electrice și electronice ieșite din uz (DEEE-uri).

Este nevoie de reciclare pentru o viață sustenabilă, iar colaborarea cu organizație de implementare a obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorului (OIREP) reprezintă o soluție eficientă de aplicare a cerințelor de mediu. Obiectivele de sustenabilitate se bazează pe echilibrul dintre mediul înconjurător, economie și etică. De aceea este necesar să reducem consumul și evităm generarea deșeurilor de ambalaje, să refolosim și să reparăm obiectele de uz casnic și industrial, să reciclăm și să colectăm separat deșeurile, într-un cuvânt, să regândim stilul de viață actual.

Te-ar putea interesa