Ghid practic pentru amenajarea bucătăriei: 7 elemente de decor esențiale

de WTA.ro

Bucătăria poate fi personalizată ușor cu ajutorul decorațiunilor, indiferent de stilul de design interior pe care îl preferi. Chiar și o încăpere minimalistă conține câteva elemente de decor esențiale. Iată ce obiecte cu un important rol estetic nu trebuie să lipsească din amenajare. 

  • Candelabru pentru bucătărie

Corpul de iluminat suspendat este un element deosebit de decor și devine atracția principală a unei încăperi. Pentru un efect maxim, un candelabru pentru bucătărie sau o plafonieră pot  fi amplasate deasupra zonei de luat masa ori a insulei. Lustrele simple și cu o formă abstractă se integrează perfect într-o încăpere modernă sau minimalistă, iar cele cu un design antichizat și cu multe detalii simetrice sunt ideale pentru amenajările clasice.  

  • Aplice pentru perete

Pentru a crea o atmosferă aparte, amplasează aplice pe unu sau doi dintre pereții bucătăriei. Acestea ar trebui să aibă o formă și un stil asemănătoare candelabrelor alese. Opțional, poți completa schema de iluminare a încăperii cu benzi de leduri sau cu spoturi pentru mobilă, care să evidențieze zona blatului. 

  • Rafturi de perete pentru condimente

Un mod excelent de a spori spațiul de depozitare, dar și de personalizare a bucătăriei este să adaugi un raft de perete pentru condimente sau ustensile pentru gătit. Dacă vrei ceva care să ocupe un loc restrâns, poți opta pentru una-două polițe sau mai multe cârlige pentru accesorii. În schimb, dacă îți dorești un element de decor inedit, alege un corp suspendat cu o formă specială.

  • Plante sau ierburi aromatice în ghiveci

Cele mai citite articole

Florile sau plantele verzi înfrumusețează orice încăpere și nu trebuie să lipsească din bucătărie. Dacă obișnuiești să gătești des, plantele aromatice în ghiveci îți sunt de folos și în procesul de preparare a alimentelor, și pentru decorarea încăperii. Alte opțiuni care devin din ce în ce mai populare sunt germenii: de broccoli, soia, sfeclă roșie etc. 

  • Șervete sau suporturi pentru masa de bucătărie

Tot un rol dublu, practic și estetic, au șervetele sau suporturile pentru masa de bucătărie. Acestea pot fi rotunde, ovale sau dreptunghiulare și sunt disponibile numeroase modele, în funcție de material, design și culoare. Astfel, găsești ușor produse potrivite stilului de amenajare care îți place. 

  • Covor sau traversă

Covoarele oferă atât un plus de confort termic, cât și unitate în amenajare. În bucătărie se face ușor mizerie, iar din acest motiv îți recomandăm traversele cu fir scurt și în culori care se murdăresc mai greu. Evită-le pe cele pufoase, care pot fi dificil de aspirat și de curățat.

  • Draperii

Perdelele și draperiile pot schimba radical o încăpere și ar trebui incluse în amenajarea bucătăriei. Pentru a da impresia unei camere mai înalte și mai spațioase, montează-le din tavan până în pardoseală, pe toată lungimea peretelui cu fereastră. Nu uita să ții cont de stilul de design interior când alegi culorile și materialele. 

Acordă atenția cuvenită detaliilor în procesul de amenajare a bucătăriei și nu omite cele 7 elemente de decor esențiale, de la candelabru la draperii. Mai mult, dacă îți dorești să schimbi aspectul încăperii fără prea mult efort și cu un cost redus, înlocuiește decorațiunile sau adaugă alte obiecte cu rol estetic. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa