Hernia de disc lombară şi durerile de spate

de WTA.ro

Durerile resimţite la nivelul spatelui şi picioarelor pot fi cauzate de o serie de contexte medicale, manifestate cu precădere odată cu înaintarea în vârstă. Discurile herniate şi stenoza canalului lombar pot sta la baza simptomatologiei acuzate la nivelul spatelui şi membrelor inferioare. Durerile pot fi însoţite de amorţeli şi furnicături, iar în cazurile severe, chiar de o imposibilitate de coordonare a mişcărilor.Copiază HTML Copiază textul

Discurile herniate la nivel lombar

La nivel lombar, discurile intervertebrale sunt plate şi rotunde, rolul acestora fiind acela de a acţiona ca amortizoare în timpul mersului şi alergatului. Fiecare disc este compus din două părţi, un inel fibros pe exterior şi un nucleu gelatinos pe interior. Deteriorarea stratului exterior conduce la scurgerea nucleului interior, context în care se manifestă simptomatologia specifică pentru o hernie de disc lombara

Cele mai frecvente dureri de spate au drept caută unul sau mai multe discuri herniate, context în care medicul specialist decide pe baza consultului fizic şi a studiilor imagistice care este cea mai eficientă şi sigură metodă de intervenţie.

Cauzele herniei de disc lombare

Cele mai citite articole

Înaintarea în vârstă este principala cauză care afectează starea discurilor intervertebrale. Însă, acest context se poate manifesta şi în cazul unor activităţi fizice solicitante, atunci când pacientul se confruntă cu obezitatea, este sedentar, fumează excesiv sau moşteneşte un bagaj genetic specific.

Disfuncţionalităţi la nivelul coloanei vertebrale

Odată ce procesul de îmbătrânire celulară se produce, efectele vor fi resimţite pe toate palierele, inclusiv la nivelul coloanei vertebrale. Stenoza de canal lombar este reprezentată de îngustarea deschiderii osoase ale coloanei vertebrale, un context care afectează nervii spinali, generând dureri la nivelul picioarelor, incapacitatea de a merge în ritm alert şi necesitatea de a face pauze dese în timpul mersului. 

Diagnosticare şi tratament

Pentru un diagnostic real şi corect, medicul specialist va lua în calcul istoricul medical al pacientului, va face o examinare fizică prin palpare, aplicând şi metodele imagistice care au rolul de a confirma îngustarea foramenului intervertebral.  

În funcţie de gravitate, medicul prescrie tratamentul şi terapiile recomandate, combinând medicaţia cu fizioterapia şi impunând modificări la nivelul activităţilor fizice. În cazul în care tratamentele abordate nu dau rezultate, se poate apela la intervenţiile chirurgicale, rolul acestora fiind acela de a decomprima nervul spinal şi măduva spinării, sau de a permite nervilor să înceapă un proces de vindecare.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa