Hristos a înviat! VIDEO Slujba Învierii la Biserica Protopopiatului Bistrița

de WTA.ro

”Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Învierea Domnului este cea mai importantă și mai strălucită sărbătoare a creştinătăţii, sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul Mântuitorului. Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Anul
acesta, pentru prima oară, din cauza stării de urgență instituite pe teritoriul
României și a măsurilor luate prin ordonanțe militare pentru prevenirea
răspândirii coronavirusului, riturile pascale, inclusiv slujba de Înviere, se desfășoară
fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea
lăcașurilor de cult.

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim cu o aeronavă care a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Apoi, un avion a plecat la Sibiu, iar de acolo la Cluj, Timişoara şi la Baia Mare. Aeronava care a sosit din Ierusalim a dus Lumina la Iaşi. Lumina Sfântă a fost luată de la aeroportul din Cluj de secretarul Protopopiatului Ortodox Bistrița, pr. Emanuel Vidican.

Conform acordului dintre Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim a fost distribuită de personalul clerical și voluntarii din parohii celor care au ieșit în pragul casei sau la fereastră, nu în stradă, precum și celor care locuiesc la bloc, prin intermediul unui reprezentant al asociației de locatari.

Slujba Învierii Domnului începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. Imediat după chemarea Veniți de luați lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se citește Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii cântă de trei ori troparul Hristos a înviat! şi se rostește ectenia mare, apoi toţi clericii intră în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

Slujba de Înviere de la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița (de la Coroana), oficiată de preoții Alexandru Vidican – protopop, Nicolae Feier, Vasile Beni și Emanuel Vidican:

Cele mai citite articole

Slujba Învierii

Publiée par Emanuel Vidican sur Samedi 18 avril 2020

Paștile se distribuie și în prima zi de Paști, duminică 19 aprilie, între orele 06.00 – 12.00.

În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau ”A doua Înviere” se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, tot fără participarea credincioşilor.

Recomandările autorităţilor către cetăţeni sunt să stea acasă şi să petreacă sărbătorile doar alături de cei împreună cu care locuiesc, să nu primească şi să nu facă vizite.

Nu sunt permise mersul la cimitir pentru a aprinde lumânări pe morminte, vizitele de Paști și nici ieșirile la grătare sau picnicuri.

La masa tradițională de Paști pot sta doar persoanele care locuiesc împreună, fără invitarea altor persoane/rude (cu respectarea orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică).

TIMP ONLINE VĂ UREAZĂ

UN PAȘTE BINECUVÂNTAT!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa