Icoanele – extensii divine în lumea umană!

de WTA.ro

Icoanele – extensii divine în lumea umană!

Biblia, rugăciunile și icoanele reprezintă modalitățile cele mai simple pentru om de a intra în legătură cu Dumnezeu. Imaginile redate pe icoane surprind scene din Biblie, figuri de sfinți din Cartea Sfântă și orice alte scene care au legătură cu religia ortodoxă. Ele constituie o prezență a Sfântului Duh în viața fiecăruia dintre noi, pentru că sunt binecuvântate de Biserică.

Privită prin ochii unui credincios, o icoană este întruchiparea lui Dumnezeu și îi facilitează acestuia posibilitatea de a se ruga. Având în față icoana, acesta comunică în mod direct cu El; sfinții părinți consideră icoanele un portal către Divinitate și o modalitate de a interacționa cu  D-zeu. Rugăciunea presupune comunicare fără imagine între om și Dumnezeu, în timp ce icoana este imaginea care face legătura între Dumnezeu și om.

Chiar dacă sunt imagini statice, faptul că ilustrează evenimente și figuri care au legătură cu Divinitatea și cu religia le conferă putere de reprezentare vie (de altfel, chiar asta înseamnă icoană). Icoanele sunt obiecte de cult ce sunt binecuvântate și care capătă puteri miraculoase atunci când Duhul Sfânt lucrează prin intermediul lor. Există o mulțime de dovezi ale icoanelor făcătoare de minuni, în special în cazul celor care sunt amplasate în mănăstiri și biserici.

Cele mai citite articole

Spre deosebire de arta plastică standard, icoanele nu permit abaterea de la niște reguli clare după care sunt realizate (Erminie). Fiind vorba despre niște lucrări cu caracter sacru, icoanele trebuie să prezinte anumite caracteristici. Mai mult decât atât, înainte de a ajunge la creștini, acestea trebuie ținute în Biserică și binecuvântate în timpul slujbelor religioase.

Indiferent de conținutul icoanei, aceasta are putere asupra tuturor oamenilor pentru că este o extensie a Divinității. Mai mult decât atât, în cazul icoanelor făcătoare de minuni, Dumnezeu lucrează în mod direct și săvârșește lucrarea Sa pentru ca omul să primească binecuvântare pentru credința lui.

Sursă: https://atelier-de-icoane.ro/

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa