Idei de gustări sănătoase pentru toată familia ta

de WTA.ro

Este binecunoscut faptul că o alimentație echilibrată este esențială pentru o viață sănătoasă. De aceea, este foarte important să avem grijă ce fel de alimente consumăm, inclusiv atunci când vine vorba de gustări. Alese corect, ele pot ajuta la prevenirea supraalimentării la mesele principale și furnizează energia necesară între acestea, iar în rândurile de mai jos vei descoperi câteva idei de gustări sănătoase, perfecte atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.   

Iaurt

Iaurtul reprezintă o sursă excelentă de nutrienți și o alegere foarte bună când vine vorba de gustări sănătoase pentru toată familia. Este bogat în proteine, care sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea organismului. De asemenea, conține și calciu, vital pentru sănătatea oaselor și a dinților, și alte minerale, precum și mai multe vitamine. Mai conține și probiotice, adică bacterii benefice care ajută la menținerea unei flore intestinale sănătoase și la îmbunătățirea sistemului imunitar.[1]

Mai mult decât atât, există o gamă variată de sortimente de iaurt, astfel încât nu-ți va fi deloc greu să găsești unul care să fie pe placul întregii familii, fie că este vorba de iaurt natural sau iaurt cu fructe, integral, fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi. De exemplu, dacă vrei un iaurt din lapte integral, pasteurizat la temperatură blândă și nestandardizat, iaurtul Artesana poate fi alegerea perfectă pentru tine și familia ta. 

Ouă fierte

Ouăle fierte reprezintă o altă gustare sănătoasă și pe placul tuturor. Ca și iaurtul, sunt o sursă excelentă de proteine (un ou conține 6 grame de proteine de înaltă calitate), vitamina A, vitamina D, calciu, fier și alți nutrienți importanți de care organismul nostru are nevoie.

Cele mai citite articole

Pe lângă faptul că sunt sănătoase, sunt sățioase și oferă energie pe termen lung. În plus, sunt ușor de pregătit și pot fi consumate atât acasă, cât și la serviciu, la școală sau în călătorii.[2] Le poți servi simple, alături de o felie de pâine prăjită, sau lângă diverse legume. 

Salată de fructe

În acele momente în care toată familia are poftă de o gustare dulce, ocolește sertarul cu dulciuri și prepară o salată simplă cu fructe. Ca și legumele, fructele reprezintă o componentă importantă a unei diete sănătoase și echilibrate și o modalitate delicioasă de a include în dieta familiei tale cât mai multe surse de vitamine și minerale, fibre și antioxidanți, care contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate și la prevenirea anumitor boli.[4] 

Variațiile și combinațiile pe care le poți face sunt infinite și pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecăruia. Încearcă să combini fructele de sezon, pentru a beneficia din plin de gustul și prospețimea acestora. O poți servi simplă sau poți adăuga și alte ingrediente nutritive, cum ar fi iaurtul, nucile sau semințele. Acestea vor adăuga un plus de textură și valoare nutritivă salatei tale. 

Amestec de nuci

Amestecul de nuci este o opțiune excelentă de gustare sănătoasă pentru întreaga familie. Nucile sunt bogate în nutrienți și oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Ele sunt o sursă excelentă de vitamine (inclusiv vitamina E, vitamina B6, niacină și folat), minerale (ex: magneziu, zinc, fier, calciu, potasiu etc), antioxidanți, fibre și grăsimi sănătoase. Există diferite tipuri de nuci, iar fiecare dintre ele oferă beneficii specifice pentru sănătate.[3] Pentru a beneficia de toate avantajele lor, este recomandat să consumăm un amestec variat de nuci.

Iaurtul, ouăle fierte, salata de fructe și amestecurile de nuci reprezintă doar câteva idei de gustări care nu sunt doar delicioase, ci și nutriționale, aducând beneficii semnificative sănătății fiecărui membru al familiei. Încearcă-le și tu data viitoare când toată familia cere o gustare, dar ai prefera să le oferi opțiuni mai sănătoase. 

Bibliografie: 

  1. Elliott, Brianna. „6 Impressive Health Benefits of Yogurt”, Healthline, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-yogurt.
  2. „Health Benefits of Boiled Eggs”, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-boiled-eggs.
  3. „Nuts and Seeds”, Better Health Channel, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/nuts-and-seeds.
  4. „Why 5 a Day?”, NHS, www.nhs.uk/live-well/eat-well/5-a-day/why-5-a-day/.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa