In doar doua zile, iarna a facut ravagii! / Braila printre cele mai afectate judete

de WTA.ro

Odata cu intrarea in vigoare a codului rosu de vant si ninsoare viscolita, prefectul judetului Catalin Boboc a decis sa inchida circulatia pe drumurile brailene, emitand un ordin in acest sens. Desi autoritatile s-au mobilizat, zeci de persoane au ramas blocate cu orele, in masini, intre localitati. In timpul misiunilor de salvare, chiar si masinile salvatorilor au ramas inzapezite, unde in prima ora au aparut cazuri de masini ce nu au mai putut inainta spre destinatie, iar pasagerii au fost cazati in sedii de primarii. Dupa miezul noptii au fost anuntate primele autoturisme, microbuze si TIR-uri ramase blocate intre localitati pe DN 2B si DN21,  adica Ianca si Insuratei, ambele cu  limita de judet. La fata locului, s-au deplasat echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila, Inspectoratului de Politie Judetean si lucratori ai Sectiei de Drumuri Nationale pentru a  aduce persoanele inzapezite in localitatile cele mai apropiate. Inclusiv o ambulanta plecata la o solicitare din partea unui pacient cu posibil accident vascular a ramas inzapezita pe drum timp de 2 ore.

 

Insa, in dimineata zilei de joi, situatia era alarmanta, traficul fiind blocat cu un total de 95 de persoane, soferi si pasageri au fost blocate intre localitati, pe camp. Cel mai afectat drum a fost cel intre Insuratei si Baraganul (E584) unde peste noapte au ramas blocate in total 11 TIR-uri, 10 autoturisme si o autocisterna, iar 30 de persoane au fost prinse in “ghearele” viscolului puternic. Au actionat echipajele ISU si SDN, iar misiunea salvatorilor nu a fost deloc usoara, acestia intampinand probleme din cauza vizibilitatii foarte scazute. De asemenea, intre Ianca si Mircea Voda (DN 2B) traficul era blocat de doua TIR-uri, la Vadeni cu judetul Galati un autoturism era blocat, intre Faurei si Ulmu (DJ 203) un microbuz cu 12 persoane era blocat, unde ulterior pasagerii au fost cazati in comuna Ulmu.

Dupa ce a trecut pericolul codului rosu, s-au numarat 312 persoane, dintre care 182 pompieri, politisti si jandarmi.  In total 130 de lucratori de la Drumuri Judetene, Drumuri Nationale, Electrica, CJSU si CLSU au actionat cu 77 de mijloace, dintre care 27 ale MAI si 50 alte mijloace ale celorlalte institutii.

Si calatoria cu trenul a fost greoaie, unde trei trenuri au ramas in statii, ori in apropierea acestora, din cauza defectiunii in timpul codului rosu. Trenul Constanta-Buzau, Constanta-Iasi si Bucuresti Nord-Galati.

Situatia nu a fost tocmai roz, ci mai degraba neagra in aproape 100 de localitati din judet, unde a fost bezna. In plus, in mai multe zone, vantul puternic a rupt copaci, iar pompierii au fost trimisi sa degajeze drumurile. De asemenea, 38.478 de abonati Electrica din 70 de localitati din Braila au ramas fara energie electrica. Localitatile afectate sunt Drogu, Pantecani, Zamfiresti, Jirlau, Visani, Plasoiu, Baldovinesti, Dedulesti, Mircea Voda, Dudesti, Bumbacari, Tarlele Filiu, Ionesti, Batogu, Liscoteanca, Perisoru, Berlesti, Sutesti, Mihail Kogalniceanu, Ibrianu, Maraloiu, Gradistea, Boarca, Racovita, Corbeni, Caldarusa, Movila Miresii, Tepes Voda, Urleasca, Polizesti, Stanca, Stancuta, Unirea, Silistraru, Tichilesti, Albina, Gurguieti, Sihleanu, Scortaru Nou, Pitulati, Constantinesti, Ramnicelu, Romanu, Tudor Vladimirescu, Scortaru Vechi, Comaneasca, Traian, Oancea, Pietroiu, Silistea, Magureni, Tacau, Bandoiu, Marasu, Baraganul, Coltea, Florica, Ciocile, Chioibasesti, Chichinetu, Rosiori, Tataru, Dudescu, Zavoaia, Vultureni, Scarlatesti, Mihai Bravu, Odaieni, Jugureanu, Ulmu.

In aceasta dimineata, mai erau sase localitati fara curent electric: Lacu Rezi, Maru Rosu, Caldarusa, Mihai Bravu, Titcov, Odaeni. In total 1382 consumatori au fost afectati.

Municipiul a stat mult mai bine la gestionarea efectelor codului rosu, comparativ cu judetul. Utilajele de deszapezire au intervenit pe toate arterele principale toata noaptea, astfel ca joi dimineata nu era niciun fulg dea, apoi urmand in cursul zilei si deszapezirea strazilor laturanice.

Politia Locala Braila a emis, un comunicat de presa pentru a atrage atentia ca potrivit prevederilor legale, atat persoanele fizice, cat si cele juridice, au obligatia de a curata atat zapada, cat si gheata de pe trotuarele din fata imobilelor/sediilor/asociatiilor de proprietari. Nerespectarea legii in ceea ce priveste aspectul sesizat, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000 la 2.500 lei.

In acest sens, potrivit comunicatului emis, politistii locali au somat in cursul zilei de ieri, proprietarii de locuinte, dar si administratorii spatiilor comerciale, sa faca acest lucru. Discutam despre urmatoarele zone: Piata Traian – str. Mihai Eminescu – str. 1 Decembrie 1918, Piata Traian – Calea Galati (pana la Pod Brailita), Calea Galati – intre Str. Ulmului si iesire spre Galati, Calea Calarasilor (intre Bariera si Peco Mol), Soseaua Buzaului (intre Spitalul Judetean si Soseaua de Centura), str. Scolilor – str. Pietatii pana la Spitalul nr. 3, Str. G-ral E. Grigorescu – str. Siretului, Bd. Dorobantilor (intre Bariera si str. 1 Decembrie 1918), Bd. Dorobantilor (intre str. 1 Decembrie 1918 si Abator), str. Grivita (intre Calea Calarasilor si str. G-ral E. Grigorescu), B-dul Independentei. B-dul Al.I.Cuza.