În Neamț avem dinainte de pandemie aparat funcțional care poate face analize pentru coronavirus…

de WTA.ro

În Neamț avem dinainte de pandemie aparat funcțional care poate face analize pentru coronavirus…

Am aflat pe surse că avem la Neamț aparatura necesară să facem analize COVID de foarte mult timp dar ea nu este folosită. Am zis că nu este posibil să fie adevărat așa ceva și nu poate să fie atât de multă incompetență la nivelul celor care gestionează pandemia în Neamț. Din păcate, am verificat și așa este.
La Bisericani există de dinainte de pandemie aparatura performantă, necesară pentru a face analize pentru coronavirus, dar cei care gestionează pandemia la Neamț nu au zis nimic sau, și mai grav, habar nu au avut cu toate că e greu de crezut deoarece aparatura de ultimă generație a fost avizată de instituții de sănătate gen DSP.
Aparatura de la Biserican este funcțională și poate face analize COVID oricând. Are nevoie doar de kiturile pentru analize și de instructajul oamenilor.

Deci noi puteam la Neamț să facem analize pentru coronavirus din prima zi de pandemie dar noi trimitem în continuare analize la Iași sau București și așteptăm… și așteptăm. Și autoritățile nu au zis nimic. Sigur se găseau ONG-uri, patroni sau cineva care să se dea peste cap să aducă kiturile de analize și să testăm la Neamț.

Doamna Maria Anton, managerul spitalului de la Bisericani, a confirmat că unitatea medicală dispune de aparatură care ar putea fi folosită pentru testarea COVID-19.

FOTO ILUSTRATIV

Cele mai citite articole

„Avem un aparat primit prin programul de Tuberculoză de la Institutul de Pneumoftziologie „Marius Nasta”. Se numește GeneXpert. Noi avem o secție de TBC multi-drog rezistentă. Se pot lucra și analize pentru coronavirus cu acest aparat, dar din ce am înțeles de la „Marius Nasta” încă nu sunt testele, kiturile necesare existente. Am primit o adresă de la „Marius Nasta”, acolo unde există un aparat ca al nostru în care ni se spune că acest aparat poate să facă analize și pentru coronavirus, dar nu exista kiturile respective. Cred că sunt mai multe astfel de aparate în țară, însă prin programul de Tuberculoză nu ne sunt asigurate aceste kituri.”, a declarat managerul spitalului de la Bisericani pentru ziarpiatraneamt.ro.
Adică cineva care se ocupă de gestionarea pandemiei la Neamț ar fi trebuit să se ocupe să comande aceste kituri pentru analize dar după cum vedem nu s-a ocupat iar cei de la Bisericani nu au nici buget pentru așa ceva și din câte am înțeles nu au nici suportul legal pentru acest tip de achiziție.

Reamintim că prin ordinul 623/14 aprilie 2020, publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 316 din 15 aprilie 2020, alături de Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani devine spital de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2. (click aici pentru articol)

Iosub Robert

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa