Încălzirea prin pardoseala reprezintă o metodă eficientă şi elegantă de încălzire a locuinţei. Foarte multe gospodării se bucură de această modalitate de încălzire. Acest lucru se explică prin numeroasele beneficii pe care le poate aduce.
Cu toate acestea, o astfel de soluție are și câteva dezavantaje. Prin urmare, în acest articol se vor detalia avantajele şi dezavantajele încălzirii în pardoseală.
Modalităţi de încălzire a podelei
Metoda de încălzire în pardoseală constă dintr-o rețea de conductori în care sunt încorporate rezistențele electrice, sau din tuburi hidraulice instalate în placa de beton a casei. Aşadar, există două tipuri de încălzire prin pardoseală:
- încălzire electrică prin pardoseală, folosind o reţea de rezistențe electrice;
- încălzire hidraulică prin pardoseală, constând în circularea apei calde în rețeaua de tuburi hidraulice – apa fiind încălzită cu ajutorul unei centrale termice pe gaz.
Avantajele încălzirii prin pardoseală
Această soluție, fie ea electrică sau hidraulică, are multe avantaje. În primul rând, principalul avantaj al încălzirii prin pardoseală este confortul pe care îl oferă. Permite o distribuție omogenă a căldurii, distribuită în toate camerele și oferă o senzaţie plăcută, mai ales atunci când o persoană merge desculță prin casă.
Acest sistem este relativ estetic, este complet invizibil și absența caloriferelor eliberează spațiu. Este complet silențios, spre deosebire de unele sisteme de încălzire sau radiatoare. Un alt punct pozitiv, sistemul de incalzire in pardoseala necesită foarte puțină întreținere, odată instalat.
În plus, acest echipament are avantajul că este potrivit pentru toate formele de energie: gaz, păcură, geotermală, electrică sau solară.
Cele mai citite articole
În cele din urmă, încălzirea prin pardoseală este foarte interesantă din punct de vedere financiar, deoarece permite o economie de energie de aproximativ 15%, comparativ cu încălzirea tradițională.
Dezavantajele încălzirii prin pardoseală
Deși încălzirea prin pardoseală are o serie de puncte forte, are și câteva puncte slabe care ar trebui luate în considerare.
În primul rând, trebuie remarcat faptul că nu toate învelișurile de podea sunt potrivite pentru încălzirea prin pardoseală: mocheta și anumite pardoseli groase din lemn trebuie evitate. Placarea cu piatră sau piatră naturală este recomandată pe scară largă
În ciuda economiilor pe care le permite, încălzirea prin pardoseală reprezintă o anumită investiție inițială. Într-adevăr, prețul instalării unei pardoseli încălzite este puțin mai mare decât cel al caloriferelor, în principal instalarea încălzirii hidraulice care poate fi de două ori mai scumpă decât încălzirea electrică prin pardoseală.
În cazul unei renovări, instalarea încălzirii prin pardoseală este mai complexă, în special datorită grosimii pardoselii încălzite. Adăugarea grosimii încălzirii prin pardoseală generează costuri suplimentare: planificarea ușilor, ridicarea prizelor electrice, mutarea echipamentelor fixate pe podea etc.
În concluzie
Încălzirea prin pardoseală este soluția ideală, deoarece investiția inițială este compensată rapid prin economiile realizate din energie. Însă în cazul unei renovări, instalarea este mai complicată și mai costisitoare, de aceea este necesar să se studieze alte soluții pentru a determina cele mai economice și cele mai eficiente. Un alt sistem poate fi, de asemenea, de interes pentru cei interesaţi şi anume, tavanul încălzit, care are și el câteva avantaje.