Incendiu puternic duminică seară pe un câmp din apropierea bisericii „Sf. Vineri” din Pașcani. Pompierii au fost solicitatati să intervină, după ce după ce mai multe hectare de vegetație uscată au fost cuprinse de flăcări.
„În data de 16.02.2020, ora 18:04, Secţia de Pompieri Paşcani a intervenit în municipiul Paşcani, strada Gării, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Au ars aproximativ 5 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise” se arata in comunicatul emis de Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta „Mihail Grigore Sturza” al Judetului Iasi.
Flacarile inalte de cativa metri au putut fi zarite de la distanta. Mai multi pascaneni au postat pe paginile de socializare imagini cu incendiul de vegetatie.
(foto facebook Buzdugan Razvan)
Cele mai citite articole
Pompierii atrag atentia ca incendiile de vegetație uscată pot avea consecințe grave, de la pagube materiale pana la pierderi de vieti omenesti.
Precizăm că, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 30 din 2010 pentru aprobarea bunelor condiții agricole și de mediu în România, nu este permisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenuri arabile.
Nerespectarea acestor prevederi legale se sancționează, conform H.G. 537 din 2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
În ceea ce privește arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în gospodăriile cetățenești, se poate efectua cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:
- efectuarea arderii în condiții meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
- desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Nu uitați, orice situație de urgență trebuie să fie anunțată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!