Intoleranța la gluten, cunoscută și sub termenul medical de „sensibilitate non-celiacă la gluten”, este caracterizată de un cumul de simptome care apar după ingerarea alimentelor care conțin proteina numită „gluten”. Te invităm să afli mai multe detalii despre aceasta, alimentele care sunt permise, dar și cele pe care este indicat sa le eviți.
Caracteristici pe care le are intoleranța la gluten
Chiar dacă ai intoleranță la această proteină, nu înseamnă că nu te poți bucura de alimente savuroase. Descoperă aromele delicioase de cereale fără gluten, pe care le poți integra alături de alte alimente benefice într-o dietă sănătoasă și care să fie pliată pe necesitățile organismului tău.
Consumand alimente lipsite de gluten, nu te vei mai confrunta cu simptomele caracteristice intoleranței la acesta. Problemele ce implică sistemul digestiv sunt cele care pot semnala intoleranța la gluten, printre care se află durerea abdominală, diareea și meteorismul. Glutenul se găsește în general în cereale precum grâul, secara și orzul și, implicit, în preparatele care sunt realizate din ele.
Alimente fără gluten
Pentru a îți veni în ajutor, îți propunem nouă alimente care în mod natural sunt lipsite de gluten și pe care le poți adăuga în dieta ta, pe lângă cele care au precizat pe etichetă „fără gluten” sau „gluten free”:
1. Cereale, precum orez, quinoa, porumb, mei, hrișcă, ovăz, tapioca, și făina rezultată din ele;
2. Carne de toate tipurile, printre care și cea de pește;
3. Toate fructele;
4. Toate legumele;
5. Ouăle de la orice tip de păsări;
Cele mai citite articole
6. Lactatele, în versiunile simple: lapte, iaurt, brânzeturi – citește întotdeauna etichetele, pentru a te asigura că nu conțin ingrediente cu gluten adăugate;
7. Întreaga gamă a nuciferelor și făina din ele, de exemplu, făina de migdale, făina de cocos;
8. Alimentele cu amidon, printre care se află și cartofii;
9. Uleiurile de natură vegetală.
Alimente de evitat
Poate fi destul de dificil să eviți glutenul din toate alimentele sau preparatele, întrucât este prezent ca ingredient în multe dintre ele. Iată câteva dintre alimentele care conțin în mod natural gluten:
- Anumite cereale: cele mai comune surse de gluten sunt grâul, secara și orzul, precum și toate derivatele lor și preparatele care le conțin, printre care malțul și drojdia de bere;
- Unele sosuri, de exemplu, cel de soia, teriyaki, sosurile care se adaugă în salate;
- Unele băuturi, printre care berea și cele alcoolice aromate.
Recomandări suplimentare
Pentru a exclude glutenul din alimentație, atunci când mănânci în oraș, interesează-te dacă preparatele pe care dorești să le comanzi conțin gluten sau dacă ingredientele care le conțin pot fi excluse atunci când sunt preparate.
Una dintre soluțiile eficiente este, în general, să consumi alimente neprocesate, care au, de preferință, un singur ingredient. De asemenea, te poți interesa la medic sau la un nutriționist de un plan alimentar personalizat sau o dietă pe care să o urmezi. Poți consuma și băuturi de diferite tipuri, câtă vreme nu este vorba despre bere și nu sunt derivate din alimentele cu gluten.
Discută cu un medic despre îmbunătățirile pe care le poți face în privința stilului alimentar și urmează instrucțiunile acestuia. Reține că se recomandă să verifici mereu etichetele produselor, mai ales dacă este vorba despre alimente procesate sau care conțin multe ingrediente.
Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informatii din urmatoarele surse:
1. “Gluten Intolerance: Symptoms, Test, Non-Celiac Gluten Sensitivity.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance#:~:text=Gluten%20intolerance%20may%20make%20you,damage%20to%20the%20digestive%20tract.
2. Elliott, Brianna. “54 Foods You Can Eat on a Gluten-Free Diet.” Healthline, Healthline Media, 24 May 2022, www.healthline.com/nutrition/gluten-free-foods#The-bottom-line.