Ioan Szabo nu mai este primar al comunei Șanț. Cine îl înlocuiește

de WTA.ro

Ioan Szabo, declarat incompatibil printr-o sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu mai este primar al comunei Șanț, în acest sens fiind emis un ordin de prefect.

”În 20 ianuarie s-a dat ordinul de eliberare din funcție a primarului comunei Șanț, Ioan Szabo. Din data de 20 ianuarie, domnnul Ioan Szabo nu mai este primar al comunei Șanț. Prerogativele nu le mai deține de la sfârșitul anului trecut. În locul său, primar interimar este viceprimarul Anton Moisil, care va asigura practic toate prerogativele funcției până la alegerile locale din acest an. Nu vom avea alegeri anticipate se pare, avem doar șase luni de zile până la alegerile locale, deci cu alte cuvinte lucrurile merg în continuare așa”, a spus într-o conferință de presă prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

Potrivit ANI, Ioan Szabo s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 12 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, deoarece a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al şcolii Gimnaziale ”Enea Grapini”, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. ANI a emis acest raport în iunie 2017.

Conform legii, publicate pe site-ul ANI, ”Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”. ”Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. 

Cele mai citite articole

VEZI ȘI:

Mandatul primarului comunei Șanț a încetat de drept în 11 decembrie, spune prefectul

Ioan Szabo (Șanț): O să lupt în continuare cu toate armele juridice posibile

Cele mai citite articole