Coronavirusul a ucis în ultimele 24 de ore încă 54 de persoane în Iran . Este cel mai mare număr de decese dintr-o singură zi de la începutul depistării focarului în țară. Numărul de decese se ridică la peste 290. Noul bilanţ aduce la 291 numărul persoanelor ucise de Covid-19 în Iran, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii iranian, Kianouche Jahanpour, într-o conferinţă televizată.
El a adăugat că au fost confirmate 881 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus, ceea ce face ca numărul total al celor infectaţi din Iran să ajungă la 8.042, potrivit Aljazeera.
Purtătorul de cuvânt a precizat că 2.731 s-au vindecat şi au fost externate.
Epidemia din Iran este una dintre cele mai grave în afara Chinei, locul de provenienţă a coronavirusului.
Cu 2.114 de cazuri, capitala Teheran rămâne zona cea mai afectată. Provincia nordică Mazandaran a înregistrat de noi cazuri 253 şi cu un total de 886 se plasează pe poziţia a doua, urmată de Qom, oraşul sfânt şiit situat la sud de Teheran, cu 751 de cazuri.
În ultimele zile, autorităţile iraniene şi-au multiplicat apelurile către populaţie, recomandându-le oamenilor să evite călătoriile, în special cu ocazia marcării Anului Nou iranian, pe 20 martie.
Între timp, președintele chinez Xi Jinping a vizitat Wuhan, epicentrul focarului de coronavirus, pentru prima dată de la începerea epidemiei – un semn Beijing crede că eforturile sale de a controla virusul au funcționat.
Italia este în carantină
Întreaga Italia – o țară de aproximativ 60 de milioane de oameni – a fost plasată sub carantină în timp ce guvernul a intensificat eforturile pentru combaterea focarului de coronavirus care a ucis 463 de persoane și a afectat peste 9.000.
La nivel global, peste 3.800 de persoane au murit din cauza coronavirusului și peste 110.000 de cazuri au fost confirmate. Aproximativ 64.000 de oameni s-au recuperat în întreaga lume.
Ministerul Sănătății din Maroc a confirmat primul deces al țării din cauza coronavirusului din Casablanca, deoarece numărul total de noi infecții a crescut la trei.
Pacientul mort, care a intrat în Maroc din Italia din Bologna, este o femeie marocană în vârstă de 89 de ani, care suferea de boli respiratorii și de inimă, a declarat ministrul sănătății într-un comunicat.
Marocul a anulat toate călătoriile din/spre Italia și le-a interzis fanilor să participe la meciuri de fotbal, a anulat evenimente care implică călători străini și adunări de peste 1.000 de persoane ca măsuri de precauție.
Brunei a spus că încă cinci persoane au fost pozitive pentru coronavirus după ce micuța națiune din Asia de Sud-Est a raportat primul caz în urmă cu o zi.
Primul pacient cu coronavirus din sultanat a fost un bărbat bruneian în vârstă de 53 de ani, care s-a întors din capitala malaeziană Kuala Lumpur pe 3 martie și a început să prezinte simptome patru zile mai târziu, a declarat ministerul sănătății din Brunei.
A fost unul dintre cei 90 de bruneieni care au participat la o adunare în masă a misionarilor islamici la o moschee din Kuala Lumpur.
Spania anulează zborurile din Italia timp de două săptămâni
Spania a decis să anuleze toate zborurile directe din Italia timp de două săptămâni, în scopul de a opri răspândirea coronavirusului, potrivit gazetei oficiale a guvernului.
Această măsură va intra în vigoare de la 11 martie la miezul nopții și va continua până la miezul nopții de 25 martie, a declarat gazeta.
Agenția de Sănătate Publică din Suedia a ridicat nivelul de risc pentru contagiunea locală a noului coronavirus la „foarte ridicat” de la „moderat” și a spus că vede semne de răspândire a comunității în țara nordică.
Agenția a declarat într-un comunicat că vede semne de răspândire a virusului în comunitate în regiunile centrate în jurul celor două mari orașe, Stockholm și Göteborg.
„Agenția nu vede contagiune generală în toată țara, dar nivelul de risc este acum ridicat”, a spus aceasta.
Anunțul a venit la câteva minute după ce regiunea Stockholm a raportat o creștere a cazurilor confirmate de coronavirus la 207, o creștere cu 60 de ieri.
Vaticanul a închis Piața Sf. Petru şi Basilica pentru turiști
Piața Sf. Petru și Bazilica Sf. Petru au fost închise turiștilor și grupurilor ghidate din cauza coronavirusului, dar membrii individuali ai credincioșilor pot intra în bazilica pentru a se ruga, a spus Vaticanul.
O declarație spunea că Vaticanul își va închide și biroul poștal în piață, care atrage mulți turiști, precum și librăriile și serviciul foto.
De asemenea, se va închide o cafenea în interiorul Vaticanului pentru angajați. Toate măsurile vor rămâne în vigoare până în aprilie. 3.
Austria va refuza intrarea călătorilor din Italia
Austria va refuza intrarea persoanelor care sosesc din Italia în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului, a spus cancelarul Sebastian Kurz.
Alte măsuri includ anularea prelegerilor universitare și încurajarea companiilor pentru a permite angajaților să lucreze de acasă, a spus el.
De asemenea, vor fi interzise evenimentele interioare de peste 100 de persoane și evenimentele în aer liber de peste 500 de persoane.
Danemarca anulează zborurile din țările afectate grav
Toate zborurile către Danemarca din zonele puternic afectate de coronavirus, cum ar fi nordul Italiei, Iranului și Coreei de Sud, vor înceta marți, a declarat premierul danez Mette Frederiksen.
Numărul de decese în Franța sare la 30
Numărul deceselor din Franța din cauza focarului de coronavirus a crescut la 30 de la 25 de zile mai devreme, a declarat autoritatea franceză de sănătate publică.
Kazahstan impune restricții de călătorie
Kazahstanul a interzis accesul călătorilor din Italia și a adăugat Franța, Germania și Spania pe listă începând cu 12 martie, a declarat medicul șef Zhandarbek Bekshin.
Până în prezent, țara Asiei Centrale vecine cu China nu a raportat cazuri de coronavirus.
Serbia impune restricții de călătorie
Serbia și-a închis granițele pentru străinii veniți din țările cele mai afectate de focarul de coronavirus.
Interdicția temporară se aplică persoanelor care sosesc din „Italia, anumite provincii din China, Coreea de Sud, Iran și Elveția”, a declarat guvernul într-un comunicat.
Până în prezent, patru persoane din Serbia, inclusiv un resort chinez, s-au dovedit pozitive pentru coronavirus.
Libanul înregistrează primul deces
Un bărbat libanez în vârstă de 56 de ani a murit din cauza coronavirusului, marcând prima moarte înregistrată din țară dintr-o epidemie care până acum a infectat 41 de persoane din țară.
Bărbatul a primit tratament într-un spital din statul Beirut, a declarat pentru AFP o sursă a ministerului sănătății, adăugând că pacientul s-a întors recent din Egipt, unde virusul s-a răspândit și el.
Japonia dezvăluie pachetul de măsuri
Japonia a prezentat un al doilea pachet de măsuri în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari în cheltuieli pentru a face față scăderii economice din cauza coronavirusului. Guvernul nipon s-a concentrat pe furnizarea de sprijin întreprinderilor mici și mijlocii, pe fondul preocupărilor legate de economia fragilă.
Pachetul de 430,8 miliarde de yeni (4,1 miliarde de dolari) se va folosi pentru evitarea falimentelor corporative, deoarece anulările de evenimente și turismul slăbit amenință să lovească puternic economia.
Pentru a ajuta la finanțarea pachetului, guvernul va atinge restul rezervei bugetare din acest an de aproximativ 270 de miliarde de yeni, a declarat premierul japonez Shinzo Abe.
Wizz Air suspendă toate zborurile către Italia, Israel
Wizz Air a suspendat toate zborurile către Italia și Israel, după ce cele două țări au anunțat mutări pentru a încerca să conțină coronavirus, a declarat transportatorul low-cost.
Zborurile către și dinspre aeroporturile italiene vor fi anulate din 10 martie până pe 3 aprilie, iar zborurile care servesc Tel Aviv și Eilat din Israel vor fi suspendate începând cu 12 martie până pe 23 martie, a declarat compania.
Președintele polonez anulează marile mitinguri electorale
Președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că nu va organiza mari întâlniri de campanie înainte de alegerile din mai, în scopul de a opri răspândirea coronavirusului.
„Am luat decizia că nu voi organiza mari întâlniri în legătură cu campania mea prezidențială, deoarece acestea sunt întâlniri la care vin sute de oameni”, a declarat agenția de știri PAP, citată de Duda.
„Mi se pare că riscul ca acest lucru să conducă la răspândirea coronavirusului este prea mare.”