Tartanul turnat este un material utilizat din ce în ce mai des pentru realizarea suprafețelor pe care se antrenează sau concurează sportivii, indiferent de nivelul acestora – profesioniști sau amatori. Beneficiile pe care le oferă tartanul turnat sunt variate, din acest motiv fiind utilizat pentru amenajarea spațiilor sportive utilizate la cel mai înalt nivel: competiții naționale și internaționale de atletism, ediții ale Jocurilor Olimpice etc. Chiar dacă acest material pare să fie o noutate în materie de soluții pentru amenajări interioare și exterioare, are o istorie interesantă, pe care dorim s-o împărtășim cu tine. Așa cum vei vedea în cuprinsul acestui articol, popularitatea sa urmează un trend ascendent de ani buni. Motivul principal: nivelurile ridicate de siguranță, confort și durabilitate pe care le asigură, comparativ cu alte materiale utilizate în astfel de proiecte.
Tartanul turnat își are originile în Europa
Înainte de a vorbi despre apariția acestui material, pe baza unei nevoi de siguranță și confort a celor care fac mișcare, este important să înțelegem mai întâi ce este tartanul. Realizat dintr-un mix de granule de cauciuc SBR și EPDM, amestecate la momentul aplicării cu liant, acest material este renumit pentru versatilitatea sa.
Datorită compoziției sale, este ideal pentru amenajări de spații exterioare pentru sport și joacă, asigurând o serie de beneficii atât pentru utilizatori, cât și pentru cei care administrează un astfel de perimetru pentru sport și recreere. La momentul apariției sale pe piață, materialele utilizate în mod tradițional pentru astfel de proiecte erau pietrișul, asfaltul, nisipul sau chiar gazonul. Tartanul turnat a demonstrat într-o scurtă perioadă că este net superior acestora.
Acest material își are originile în Europa. Începând cu anii ’50, în diferite țări din zona vestică a continentului, tartanul turnat a început să fie alternativa pentru asfalt sau nisip, în amenajarea suprafețelor de sol dedicate sportului. Primele variante de produs includeau doar granule de cauciuc EPDM (Ethylene Propylene Diene Monomer), elastomer sintetic organic, cu proprietăți echivalente sau chiar mai bune decât cele ale cauciucului natural virgin.
În Statele Unite ale Americii, primele spații pentru mișcare și joacă acoperite cu tartan turnat (eng. „Poured-in-Place Rubber”) au început să apară în prima jumătate a anilor ’80. Datorită aplicabilității sale variate și beneficiilor observabile chiar din primii ani de la turnare, acest material a cunoscut rapid celebritatea și în Canada. Aici, numărul spațiilor de joacă, terenurilor de sport și zonelor de agrement acoperite cu tartan turnat a explodat începând cu anii ’90.
Tartanul turnat: soluția pentru suprafețe mai sigure
Întorcându-ne în timp cu mai bine de jumătate de secol, la primele amenajări din Europa cu tartan turnat, este important să precizăm ca materialul a fost inițial conceput exclusiv pentru amenajarea spațiilor dedicate antrenamentelor și competițiilor sportive. Este binecunoscut faptul că sporturi dinamice, precum maratonul, ștafeta, sau probleme de 100 m / 400 m garduri, au un impact semnificativ asupra coloanei vertebralei, genunchilor, mușchilor spatelui etc.
Antrenându-se pe suprafețe relativ dure, precum cimentul, zgura sau chiar gazonul, problemele locomotorii sau de postură apăreau inevitabil, afectând nu doar performanțele sportivilor, ci și calitatea stilului de viață, după retragere. Ulterior, observând beneficiile pe care le asigură tartanul turnat nu doar pentru sănătate, ci și pentru confortul, mobilitatea și întreținerea suprafețelor respective, a început să fie utilizat și în amenajarea locurilor de joacă pentru copii din mediul exterior.
În prezent, tartanul turnat este opțiunea prioritară pentru proiecte de amenajare a suprafeței de sol în perimetre diferite: piste de atletism, săli de sport din unități de învățământ și terenuri de sport dedicate diferitelor niveluri de pregătire; spații de joacă pentru copii din grădinițe, școli, parcuri și spații rezidențiale; canise și centre de echitație; grădini zoologice, centre zootehnice și sanctuare pentru protejarea diferitelor specii de animale; spații industriale comerciale etc.
Utilizarea sa de la piste olimpice la locuri de joacă
Astăzi, tartanul turnat este un material apreciat pentru nivelul ridicat de siguranță pe care îl oferă, simplitatea cu care se întreține și rezistența deosebită la utilizare de lungă durată sau la acțiunea factorilor meteo. Datorită granulelor de cauciuc SBR și EPDM, este foarte flexibil și poate absorbi cu succes șocurile pe care organismul le resimte, atunci când utilizatorii aleargă, sar sau cad din greșeală pe suprafața sa. Astfel, riscul de accidentare se reduce semnificativ.
Având o valoare scăzută a densității, tartanul turnat acoperă eficient suprafețele pe care se aplică. Dacă sunt respectate recomandările specialiștilor, se poate obține o bază durabilă și confortabilă, ideală pentru orele de joacă distractive sau antrenamentele fizice intense. De asemenea, se comportă excelent la manifestări variate ale vremii: temperaturi foarte ridicate și îngheț, rafale de lungă durată, valori ridicate ale radiațiilor UVA și UVB, căderi de precipitații în cantități foarte mari etc.
Mai mult decât atât, este un material prietenos cu mediul înconjurător. În compoziția sa sunt prezente materiale non-toxice, care nu pun în pericol fauna, flora sau sănătatea utilizatorilor. Pentru a oferi toate aceste beneficii pe termen lung, este importantă desfășurarea unui proces periodic de întreținere, ce include activități precum: îndepărtarea reziduurilor de natură vegetală, eliminarea depunerilor de mușchi și sedimente, aplicarea soluțiilor speciale împotriva mucegaiului.
Aceasta este istoria pe scurt a tartanului. Dacă vrei să amenajezi un spațiu exterior pentru activități sportive sau joaca celor mici, ține cont de informațiile descoperite astăzi alături de noi. Tartanul turnat este un material ce asigură o mulțime de beneficii pe termen lung, de impact asupra activităților desfășurate pe suprafața sa.