Creează un spațiu suplimentar de locuit sau de depozitat în podul locuinței tale și asigură un confort termic corespunzător. Izolarea mansardei sau acoperișului se poate realiza într-un mod facil, dacă ai în vedere trei aspecte: alegerea materialului cu protecție ridicată împotriva pierderii de căldură, pregătirea podului pentru termoizolare și realizarea finisajelor adecvate.
1.Alege un material termoizolator
Un material eficient din punct de vedere termic trebuie să îndeplinească anumite condiții: coeficientul de conductivitate (capacitatea produsului de a transmite căldura) trebuie să fie cât mai mic, iar rezistența termică (capacitatea produsului de izolare) ar trebui să fie cât mai ridicată. Astfel, se limitează pierderile de căldură prin pod și este asigurată o temperatură ambientală constantă.
Vată minerală
Acest tip de material este adesea folosit pentru izolarea podului, datorită proprietăților excelente de termoizolare. Achiziționează vată bazaltică de calitate superioară, cu o rezistență bună în timp și cu un coeficient de conductivitate termică scăzut. De asemenea, poate fi utilizată și vată minerală de sticlă, însă este mai sensibilă la umezeală.
Polistiren
Atât polistirenul expandat, cât și cel extrudat asigură o protecție termică bună, medie, iar avantajul este costul scăzut. Se poate aplica un strat de 15-20 de centimetri, pentru a limita cât mai mult pierderile de căldură. Plăcile de polistiren pot fi puse atât pe podea, cât și în zona acoperișului.
Alte materiale termoizolante
Spuma poliuretanică și celuloza sunt din ce în ce mai utilizate pentru izolarea termică a podului, cu aplicare mecanizată, prin pulverizare. Celuloza este un material ecologic, însă oferă o termoizolare mult mai scăzută decât spuma poliuretanică. De asemenea, poate fi folosită lână, în special pentru casele ecologice. Este reciclabilă și sustenabilă, dar poate fi costisitoare și nu asigură protecție termică ridicată.
2. Pregătește podul pentru izolare
Înaintea de aplicarea straturilor termoizolatoare, este necesar să pregătești spațiul. Acoperă fisurile sau găurile din acoperiș, astfel încât să nu existe infiltrații de apă și să elimini riscul de apariție al mucegaiului. Pentru mai multă siguranță, poți adăuga o bază impermeabilă. Etanșează ferestrele de mansardă (din acoperiș) sau cele din pereții laterali ai podului, cu ajutorul spumei poliuretanice sau a altor materiale hidroizolante.
Verifică gradul de aerisire al podului și, dacă este nevoie, instalează un sistem de ventilație, care să permită un flux de aer uniform și să elimine umiditatea excesivă. De asemenea, ar putea fi necesară montarea unor structuri din lemn sau din profile metalice, în interiorul cărora să adaugi materialul termoizolator.
3. Realizează finisajele
După ce ai aplicat un strat sau două de izolație termică (vată minerală, polistiren, spumă poliuretanică etc.) și, opțional, folie anti-condens sau alte bariere cu rol ignifug, spațiul trebuie pregătit pentru a putea fi locuit. Astfel, peste structurile cu profile din lemn sau metalice poți prinde plăci, precum cele de tip gips carton sau OSB. Finisajele se pot realiza după preferințe, cu materiale de calitate bună și cu o durabilitate extinsă.
Izolarea termică a podului elimină fluctuațiile mari de temperatură și asigură un confort optim pentru locuit. Iarna sunt limitate pierderile de căldură și, în acest mod, crește eficiența sistemului de încălzire. Mai mult, o mansardă cu termoizolație este mai răcoroasă pe timp de vară.