Keratina: Secretul unui păr sănătos

de WTA.ro

Tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să admirăm podoaba capilară a unei alte persoane și să ne întrebăm care este secretul său. De cele mai multe ori, răspunsul este simplu: folosirea produselor potrivite. Unul dintre ingredientele care pot ajuta să ai acel păr sănătos și frumos pe care ți l-ai dorit întotdeauna este keratina. Ce este aceasta și ce efecte poate avea ea asupra părului tău vei afla mai jos. 

Ce este keratina?

Keratina este un tip de proteină care se găsește în păr, piele și unghii, precum și în organele și glandele interne. De obicei, se obține din penele, coarnele și lâna diferitelor animale, fiind folosită ca ingredient în diverse produse destinate îngrijirii părului. Poți cumpăra, de exemplu, șampon cu keratină, balsam sau măști pentru păr conținând acest ingredient. 

Sunt disponibile, de asemenea, suplimente cu keratină sau tratamente pentru păr, care promit că ți-l vor mai face mai drept sau mai strălucitor.[3]

Ce beneficii are keratina pentru părul tău

Keratina acționează prin netezirea celulelor care se suprapun pentru a forma firele de păr. Cei care au folosit produse sau tratamente cu keratină spun că acestea îți pot face părul mai neted și mai ușor de aranjat, mai moale, mai puternic și mai strălucitor. Rezultatele pe care le vei obține depind însă de tipul de produse pe care le folosești și de cât de sănătos și de des este părul tău în mod natural.[1][3] 

Cele mai eficiente sunt tratamentele cu keratină. Acestea presupun aplicarea unui produs pe bază de keratină pe păr și folosirea unei plăci pentru a-l sigila. Se pot realizat atât la salon, cât și acasă. După efectuarea unui astfel de tratament, părul tău va fi mai strălucitor, mai puternic și mai drept. Rezultatele se mențin câteva luni, timp în care îți vei putea folosi placa pentru păr mai puțin sau chiar deloc.

Dacă nu vrei păr drept, ci doar mai neted, fără fire răzlețe, te vei bucura să afli că nu toate tratamentele cu keratină au ca rezultat un păr complet drept. În funcție de tipul de tratament pentru care optezi, acesta îți poate face pur și simplu buclele să pară mai netede și mai mătăsoase.

Cele mai citite articole

Atenție! Acest tip de tratamente nu sunt recomandate în timpul sarcinii.[2]

Dacă folosești doar șampon sau balsam pentru păr cu keratină nu vei putea obține aceleași rezultate, dar aceste produse îți pot face podoaba capilară mai rezistentă. De asemenea, ar ajuta la repararea daunelor produse de căldură sau de vopsirea repetată a părului. 

În ceea ce privește suplimentele cu keratină, acestea sunt ușor de găsit și sunt disponibile atât sub formă de capsule, cât și sub formă de pudră. Este indicată însă utilizarea acestora numai la recomandarea unui medic.[3]

Dacă vrei să îți ajuți corpul să producă mai multă keratină, există anumite alimente pe care ai putea încerca să le incluzi  în dieta ta: 

  • Broccoli; 
  • Morcovi;
  • Ouă;
  • Usturoi; 
  • Kale; 
  • Somon; 
  • Cartofi dulci.[1]

Keratina este o proteină pe care corpul nostru o produce în mod natural și care ne ajută părul să fie sănătos puternic, având de asemenea efecte benefice și asupra unghiilor și pielii noastre. Produsele care conțin keratină, cum ar fi șampoanele sau balsamul, pot contribui și ele la creșterea rezistenței părului și la îmbunătățirea aspectului acestuia, ca de altfel și tratamentele cu keratină.[1] Ține însă cont de faptul că efectul acestora poate varia de la o persoană la alta. Pentru a te bucura din plin de beneficiile keratinei, este indicat să ceri mai întâi sfatul unui specialist care îți poate recomanda produsele potrivite pentru tine, cele care te vor ajuta să ai acel păr sănătos și frumos pe care ți l-ai dorit întotdeauna. 

Bibliografie: 

  1. „Keratin: Protein, Structure, Benefits, Uses & Risks.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/23204-keratin. Accessed 14 Dec. 2022.
  2. Sherrell, Zia. „What to Know about Keratin Hair Treatments.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 31 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/keratin-hair-treatment. Accessed 14 Dec. 2022.
  3. Watson, Kathryn. „What Is Keratin?” Healthline, Healthline Media, 24 Jan. 2018, www.healthline.com/health/keratin. Accessed 14 Dec. 2022.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa