Kinetoterapie sau fizioterapie? Diferențe, indicații, proceduri

de WTA.ro

Atunci când se face referire la recuperarea medicală, auzim de fiecare dată vorbindu-se despre kinetoterapie și fizioterapie. De aceea, mulți și-au creat falsa impresie că este vorba despre unul și același lucru. Realitatea este, însă, alta, fiind vorba despre două metode terapeutice folosite alternativ sau concomitent pentru restabilirea sau îmbunătățirea funcțiilor motrice.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, îți prezentăm pe larg cele două metode.

Ce este kinetoterapia

Această metodă se bazează pe mișcare și exerciții fizice, fapt pentru care mai este denumită și „terapie prin mișcare” sau „gimnastică medicală”. Serviciile de kinetoterapie oferite în clinicile sau centrele de specialitate, se adaptează nevoilor fiecărui pacient, fiind realizate programe personalizate de recuperare.

Cui se adresează

Kinetoterapia este recomandată în cazul multor afecțiuni de natură neurologică și al altor boli care duc la diminuarea capacității funcționale a aparatului locomotor, dar și al sistemului cardio-respirator. De asemenea, și copiii aflați în perioada de creștere pot avea nevoie de kinetoterapie pentru corectarea posturii, la fel și persoanele active care au suferit accidentări pe durata activităților sportive. Lista pacienților este completată de persoanele care suferă de afecțiuni reumatice,  de cei care au suferit traumatisme severe în urma unor accidente sau au trecut printr-o intervenție chirurgicală complexă. Nu în ultimul rând, gimnastica medicală este benefică și femeilor gravide, atât înainte cât și după naștere.

În ce constă

Cum spuneam mai devreme, kinetoterapia se bazează pe exercițiile fizice diferite din punct de vedere al complexității, exerciții adaptate fiecărui caz în parte. Exercițiile sunt efectuate sub supravegherea și cu ajutorul specialiștilor kinetoterapeuți; de multe ori, sunt folosite și diferite obiecte, cum ar fi mingile medicinale, benzi elastice, steper, fitball sau aparate.

Ce este fizioterapia

Cele mai citite articole

Scopul fizioterapiei este același ca și în cazul kinetoterapiei, numai că de această dată, recuperarea se face și cu ajutorul factorilor fizici. Lumina, căldura, electricitatea, undele magnetice sunt principalele elemente pe care se bazează fizioterapia.

Ce proceduri se aplică

Fizioterapia este o metodă foarte complexă care cuprinde o gamă variată de proceduri realizate cu aparate și dispozitive speciale.

  • Terapia laser: constă în dirijarea unor fascicule intense de lumină către zonele afectate, în scopul reducerii durerilor și spasmelor musculare și al îmbunătățirii fluxului sanguin și limfatic, pentru grăbirea vindecării.
  • Electroterapia: curentul electric este folosit pentru stimularea nervilor, diminuând astfel durerea și nivelul de stres.
  • Terapia cu ultrasunete: undele sonore de înaltă frecvență sunt direcționate cu ajutorul unui aparat special către zonele afectate, determinând creșterea fluxului sanguin, în scopul accelerării procesului de vindecare.
  • Hidroterapia: apa la temperaturi de 30-32 de grade C relaxează mușchii și reduce durerile articulare, sporind mobilitatea articulațiilor mai ales în cazul pacienților cu artrită sau afecțiuni reumatice.

Acestea sunt doar câteva dintre principalele proceduri, însă lista este mult mai lungă.

Cine are nevoie de fizioterapie

Procedurile folosite în cadrul ședințelor de fizioterapie sunt recomandate într-o serie de afecțiuni legate de sistemul osos și articular, sistemul muscular și cel respirator. De asemenea, pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sau suferă de afecțiuni neurodegenerative, precum boala Parkinson sau scleroza multiplă, își pot îmbunătăți starea de sănătate cu ajutorul fizioterapiei. Lista este completată de pacienții aflați în recuperare după accidentări sportive, traumatisme severe, fracturi sau intervenții chirurgicale. Fizioterapia poate fi un remediu eficient și pentru durerile de spate, gât sau umeri, precum și o metodă eficientă de a scăpa de stres și oboseală.

Pentru a obține maximul de eficiență, ședințele de fizioterapie pot fi combinate cu sesiuni de kinetoterapie pentru că grăbesc procesul de recuperare.

Singurul în măsură să stabilească un plan de recuperare și procedurile care trebuie aplicate este medicul curant, iar ședințele de fizioterapie și kinetoterapie se fac în baza trimiterii semnate și parafate de acesta.      

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa