La ce folosește banda dublu adeziva? 5 motive pentru care este folosită în construcții

de WTA.ro

Pe un șantier plin de instrumente și echipamente de specialitate, banda dublu adeziva este la fel de omniprezentă ca un ciocan și niște cuie. Cu toate acestea, nimic nu depășește banda dublu adeziva când vine vorba de versatilitate, portabilitate și ușurință în utilizare.  

Aceasta este concepută să lipească două suprafețe între ele, fără ca ele să fie văzute. Din acest motiv, o banda dublu adeziva devine o unealtă incredibil de versatilă în proiectele de construcții, întrucât oferă un aspect îngrijit și permite o mai bună măiestrie.

Spre deosebire de șuruburi sau nituri – care îmbină materialele într-un singur punct – banda dublu adeziva lipește permanent o suprafață de alta în timp ce răspândește sarcina de solicitare. Sună grozav până aici, nu-i așa? Totuși, la fel ca orice alt material pe care îl întâlnești în domeniul construcțiilor, selecția pe care o faci în materie de banda dublu adeziva potrivită pentru fiecare aplicație nu este atât de simplă pe cât pare. 

Fie că lipești sticlă, lemn, oțel, spumă sau plastic, este importat să înțelegi consistența și duritatea materialelor pe care le lipești. Betonul, spre exemplu, cu o suprafață mai structurată, va necesita mai multă rezistență adezivă, deci va avea nevoie de o banda dublu adeziva mult mai puternică, decât sticla sau plasticul!

Cele mai bune utilizări pentru banda dublu adeziva în construcții

În afara materialelor, este de asemenea important să înțelegi condițiile de pe teren. Este posibil ca un material pe care îl folosești primăvara sau vara să nu funcționeze în timpul iernii la fel de bine, atunci când temperaturile scad sub zero grade. Gheața, ploaia, umiditatea, căldura, și murdăria sunt factori care trebuie luați în considerare atunci când alegi ce banda dublu adeziva sa folosești. 

Din fericire, noi ne-am gândit la toate și am pregătit un scurt ghid în care să îți prezentăm mai multe utilizări pe care o banda dublu adeziva le poate avea, pentru ca ție să îți vină foarte ușor pe urmă să faci alegerea potrivită. Citește în continuare acest articol și urmează să afli motivele pentru care constructorii apelează cu încredere la banda dublu adeziva! 

1.Banda dublu adeziva este folosită pentru izolarea suprafețelor

În momentul în care începi construcția unei case, întâi trebuie să te gândești la felul în care vei izola suprafețele expuse umezelii. Grinzile și suprafețele structurale care susțin casa sunt întocmai aplicațiile pentru care constructorii aleg să folosească banda dublu adeziva. O banda dublu adeziva izolează aceste suprafețe în așa manieră încât să nu permită apei trecerea în locuință.

Spre exemplu, dacă ai folosi un adeziv obișnuit, ai putea risca trecerea apei în spatele acelui adeziv direct în structură. Banda dublu adeziva poate fi folosita pentru suprapunerea materialelor, astfel încât apa să nu poată pătrunde în deschiderile mici și să nu permită putrezirea lemnului. 

De altfel, izolarea corespunzătoare a pereților îți va asigura căldură permanentă în locuința ta, fără riscul ca aceasta să fie eliberată prin pereți. Poți apela la instalarea unor plăci de izolare termică pe care să le prinzi cu ajutorul unei benzi izolatoare. 

Banda dublu adeziva permite atașarea spumei și umpluturilor de izolare în doar câteva secunde. De altfel, fiind un bun izolator, aceasta nu permite evacuarea aerului cald și rece datorită unei soluții adezive care nu necesită cuie sau nituri. Iar dacă straturile izolatoare trebuie vreodată înlocuite, va fi nevoie doar dezlipești banda dublu adeziva și să o înlocuiești cu ușurință cu alta nouă.

2. Banda dublu adeziva funcționează ca o barieră de umiditate 

Este foarte important să creezi o barieră împotriva vaporilor de apă și abur în spațiul de locuit. Și, în loc să folosești șuruburi, poți utiliza banda dublu adeziva pentru a izola pereții fără probleme. Fără o barieră de umiditate pentru locuința ta, umezeala se poate scurge în interiorul casei, poate deteriora construcția și poate duce la apariția mucegaiului.

Cele mai citite articole

La fel de importantă ca pereții, pardoseala din locuința ta trebuie să fie la fel de bine protejată de posibile pătrunderi de apă sau umezeală. Clădirile devin din ce în ce mai etanșe la aer și dacă alegi să folosești o bandă dublu adeziva apa nu va putea penetra locuința prin sol. 

Substratul adeziv atenuează, de asemenea, și zgomotul. Dacă locuiești la apartament, spre exemplu, s-ar putea să ai nevoie de o bună izolație fonică pentru a te proteja de zgomotul provocat de vecini în toiul nopții. 

Izolarea fonică cu banda dublu adeziva reprezintă o modalitate practică de a monta spumă acustică și alte materiale destinate izolării fonice de-a lungul pereților cu ajutorul unui material care să le prindă bine și care să îți ofere siguranța că nu vei mai auzi niciun zgomot neplăcut.

Iată 5 motive specifice pentru care constructorii aleg banda dublu adeziva în loc de lipici sau alți adezivi

1.Cu banda dublu adeziva economisești timp!

Cel mai convingător argument pentru a utiliza banda dublu adeziva este faptul că o poți porționa exact la dimensiunea dorită, fără a mai pierde timp și se poate aplica și lipi instantaneu. Adezivii și alte tipuri de lipici, pe de altă parte, trebuie să se usuce până reușesc să lipească suprafețele, ceea ce poate dura ore, dacă nu chiar zile, mai ales când vremea este un factor cheie în finalizarea proiectului.

2. Faci mai puțin deranj când folosești banda dublu adeziva

Atunci când folosești banda dublu adeziva, știi sigur că nu ai cum să faci mizerie sau deranj prea mare. În cazul altor adezivi, există riscul să te lipești sau să lipești din greșeală suprafețe pe care nu îți doreai să le unești. 

De altfel, poți folosi banda dublu adeziva sa protejezi suprafețe precum plinta sau întrerupătoarele atunci când vrei să redecorezi sau să zugrăvești. În acest fel, te asiguri că nu va ajunge pic de vopsea pe locurile nedorite.

3. Banda dublu adeziva este versatilă și eficientă!

Benzile dublu adezive sunt disponibile într-o gamă de lățimi și grosimi pentru a se potrivi mai multor proiecte. Banda dublu adezivă este concepută în diferite grosimi și proprietăți de lipire pentru a oferi aderență și rezistență și a face față provocărilor unice ale diferitelor suprafețe.

4. Banda dublu adeziva este foarte ușor de utilizat

Când lucrezi cu banda dublu adezivă nu ai nevoie de instrumente speciale, în afară de ceva pentru tăierea benzii (foarfece sau un cutter). Multe benzi pot fi rupte chiar manual, fiindcă materialul este maleabil și se poate lucra foarte ușor cu el.

5. Banda dublu adezivă este mai puțin costisitoare

Comparativ cu niturile, cuiele sau adezivii obișnuiți mai greu de utilizat, banda dublu adeziva este extrem de ieftină și oferă un număr mare de utilizări pe rolă. Este compactă și ușor de folosit, iar ca raport preț calitate întrece orice așteptare.

Ai nevoie de un adeziv ușor de folosit și cu o utilitate practică în construcția casei tale? Atunci folosește banda dublu adeziva și descoperă-i numeroasele întrebuințări practice. Pe Electric14.ro ai la dispoziție o selecție variată de produse din care să alegi dimensiunea și gradul de aderență dorit pentru aplicația ta.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa