Stresul și anxietatea merg mână în mână și există stări psihice chinuitoare pe care omul modern trebuie să le suporte și să le gestioneze. Toxice și pentru sănătatea fizică, acestea pot fi combătute, iar una dintre metodele considerate cele mai eficiente este lectura, sursă a unor importante beneficii.
Conectarea cu sine
Un efect extrem de util al lecturii în combaterea stresului și anxietății, precum și a efectelor produse de acestea, este înlesnirea reconectării cu sine. A regăsi în paginile cărților problemele pe care ești nevoit să le înfrunți tu însuți, strategii și abordări practice care te ajută și învăță cum să te raportezi la acestea, dar și modalități prin care să te detașezi sau să le rezolvi, sunt unele dintre marile binefaceri care accentuează necesitatea de a citi.
O alegere înțeleaptă o reprezintă toată categoria de carti de spiritualitate, care mediază conectarea cu sine și îți permite să accepți realitatea cu mai mult pragmatism. În plus, cărțile din această categorie sunt în măsură să te facă să înțelegi și să aderi la idei care reprezintă o colectivitate de oameni interesați de aceleași subiecte ca tine, cu preocupări similare.
Conectarea cu sine presupune acceptarea a ceea ce ești, ridicarea barierelor, exprimarea mai liberă și mai curajoasă a sentimentelor și accesul la o viață mai bună, eliberată de constrângeri, prin modelarea modului de a gândi și de a te raporta la lumea din jurul tău.
Înțelegerea realității
Societatea modernă este complicată, complexă, amenințată de provocări, greu de gestionat și înțeles în ansamblul ei, cu atât mai mult cu cât este într-o continuă evoluție. Formarea unei idei clare despre lume, prin lectura unor volume care tratează subiecte actuale sau efecte ale acestora este un pas folositor, reprezintă o modalitate prin care fiecare poate asimila mai bine și mai ușor transformările, controversele și disputele sociale, economice și politice din prezent.
Alături de cărțile care tratează aspecte spirituale, cele ancorate în realitate sunt surse de informare și contribuie efectiv la gestionarea anxietăților și angoaselor provocate de confruntările în care este implicată lumea, în prezent și în viitor.
Aceste lucrări deschid orizonturi noi, explică cauzele divergențelor sociale, economice și politice și pot oferi o înțelegere profundă a lumii așa cum este ea și anticipează viitorul.
O soluție de divertisment
Cele mai citite articole
Majoritatea oamenilor știu, din propria lor experiență, că lectura este o formă de divertisment accesibil, plăcut și, mai ales, eficient tocmai prin capacitatea de detensiona și reduce nivelul de stres. A citi presupune concentrarea atenției pe fiecare cuvânt al textului, ceea ce permite eliberarea minții de presiunile zilei, fapt care induce relaxare.
Lectura, în mod special a unor cărți care te atrag și în care te regăsești, determină focalizarea atenției pe subiectul tratat de respectiva lucrare. În timp ce citești, gândurile și atenția se focalizează într-o altă lume, iar această schimbare de ritm este echivalentul unei guri de aer proaspăt, reprezentând o evadare din cotidianul dens și provocator.
Este dovedit faptul că în timpul lecturii tensiunea arterială scade, ritmul respirațiilor se echilibrează și nivelul hormonilor de stres scade rapid.
Alimentarea imaginației
Se poate crede că nu există nicio legătură între imaginație și stres. În fapt sunt mai multe. Imaginația poate să fie o sursă de anxietate, cum se întâmplă atunci când în condiții de stres ne imaginăm că evenimentele sau problemele se amplifică și devin catastrofale. La fel de bine imaginația, alimentată de lecturi, poate să fie o sursă inepuizabilă de soluții.
Imaginația este o abilitate excepțională, foarte probabil rezervată exclusiv omului, este o expresie a inteligenței și una dintre resursele care stimulează creativitatea și contribuie în mod esențial la identificarea de metode alternative la complicațiile zilnice. Imaginația stimulează empatia, încrederea în sine, tonusul psihic și oferă energie.
Cu siguranță nu în ultimul rând cărțile sunt o investiție. A avea o bibliotecă personală care să reprezinte preocupările, prioritățile, interesele personale este o expresie materială a personalității tale. Cărțile, în colecții sau nu, vorbesc despre ceea ce ești, dar și despre ceea ce vrei și poți să devii.
Sursa foto: Shutterstock.com