Legătura dintre indexul contorului electric și factura lunară la lumină

de WTA.ro

Trimiterea periodică a indexului contorului de energie electrică ne permite să economisim bani pentru că astfel ne asigurăm că vom plăti exact atât cât consumăm. Compania de furnizare de energie va emite factura în baza indexului și nu ne va taxa pe baza estimărilor făcute privind istoricul de cosum.

Daca indexul nu este citit sau transmis corect, factura ta de energie poate fi emisăi cu o sumă greșită, taxându-te mai mult sau mai puțin pentru consumul lunar. Știind cum să citești contorul de energie al casei tale, vei putea evita aceste greșeli, asigurându-te că plătești doar pentru ceea ce consumi.

În general, citirea contorului electric de acasă nu este o procedură riscantă. Cu toate acestea, este necesară o oarecare prudență atunci când vine vorba de energia electrică. Nu te apropia de echipament mai mult decât este necesar și nu încerca să faci nicio altă procedură în afară de simpla citire a numerelor afișate pe dispozitiv.

Nu atinge firele sau piesele expuse! Ideal este să efectuezi citirea fără a atinge dispozitivul.. Cel mai bine este să faci o poză cu telefonul de la distanță. Nu implica niciodată copiii în acest proces, nici măcar pentru a citi aparatul de măsurat consumul de energie electrică.

Cum se citește contorul de energie electrică?

Energia electrică reprezintă un cost semnificativ în bugetul consumatorului final, fie că este vorba de rezidențial, industrial sau comercial. Toată energia consumată este taxată de furnizor prin factura de energie electrică, documentul care prezintă suma ce trebuie plătită de consumator în schimbul furnizării de energie electrică, conectării și utilizării sistemului sau pentru anumite prestări de servicii. Pe documentul respectiv, se specifică în mod clar serviciile furnizate, cantitatea de energie consumată, tariful și perioada de facturare.

Cele mai citite articole

Pentru a identifica ceea ce este inclus în costul total al facturii de energie, este important să o citești și să o interpretezi corect, deoarece abia atunci în calitate de consumator vei putea să știi cu siguranță ce plătești.

Citirea valorilor unui contor de energie electrică va depinde de tipul de contor instalat și de model.

Efectuarea unei analize detaliate a facturii de energie permite consumatorului să înțeleagă profilul său de consum și să înceapă să adopte măsuri care promovează utilizarea rațională a energiei și, pe cale de consecință, să scadă costurile asociate cu utilizarea curentului electric.

De ce este bine să fie citită atent factura de energie?

La plata facturii de energie electrică, consumatorul de multe ori tinde să se uite doar la suma totală și la data scadenței, ignorând toate celelalte elemente care alcătuiesc acea sumă. Cu toate acestea, înțelegerea elementelor facturii de energie permite consumatorului să identifice posibile anomalii sau abateri de consum.

Printre informațiile care trebuie verificate se numără: datele de citire ale indexului, care sunt zilele în care distribuitorul efectuează măsurarea consumului de energie electrică (datele referitoare la ultima citire, citirea actuală și următoarea citire a indexului programată); graficul cu istoricul de consum, etc. Mai nou, aceste informații se găsesc și în contul online de utilizator.

Vrei să afli mai multe informații despre acest subiect? Intră pe Portalul De Eficiență de pe www.cezinfo.ro și vei găsi acolo lucruri interesante, care te vor ajuta să faci economii prin reducerea inteligentă a sumei de plată la energie.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa