De marți va începe amenajarea primului centru de testare pentru noul coronavirus din județul Sibiu și, deocamdată, al șaselea din țară. Tot de mâine, doi reprezentanți ai Spitalului județean vor pleca la București, pentru un curs intensiv în urma căruia să poată utiliza noua linie de testare.
De la 60 la 119 a crescut – de duminică, 15 martie, până luni, 16 martie – numărul sibienilor cărora li s-au recoltat probe, fiind suspectați de infecție cu noul coronavirus, potrivit datelor comunicate de către Inspectoratul pentru situații de urgență Sibiu. Aceste probe au fost trimise la centrul de la Cluj-Napoca, care poate procesa un număr de 70 de teste la fiecare nouă ore. Din cauza creșterii continue a probelor trimise la Cluj din mai multe părți ale țării, numărul sibienilor care au și aflat aceste rezultate a rămas, însă, același de vineri, 13 martie: 18 (din fericire, toate rezultatele comunicate au fost negative, iar în acest număr se pare că nu sunt incluși și liberalii cărora li s-au luat probe ca urmare a infectării senatorului PNL, Mihai Chițac).
Acesta este contextul în care, la Sibiu, în cadrul laboratoarelor din Spitalul clinic județean de urgență, urmează să fie amplasată o linie de testare pentru noul coronavirus. ”În cursul zilei de mâine (marți – n.r.) va veni prima tură de aparate, cele mai importante – aparatul de testare și hota, căci e vorba de o linie întreagă. Am înțeles că are vreo 700 de kilograme, vrem să vedem dacă mai trebuie realizate eventuale modificări pentru amplasarea acestei noi linii”, spune Cornel Benchea, managerul Spitalului județean.
Deocamdată, în cadrul celei mai mari instituții medicale din județul Sibiu nu există personal specializat pentru a lucra cu noile aparaturi. Specializarea urmează a fi realizată în zilele următoare, până la finalizarea amplasării noii linii de testare la Sibiu. ”Mâine vor pleca la Institutul «Matei Balș» două persoane, care vor fi instruite până la sfârșitul săptămânii. Nu am mai avut un astfel de aparat până acum, de aceea este nevoie de specializare. Nu știm deocamdată capacitatea acestei linii de testare, mâine vom vedea, dar am înțeles că este un aparat de cea mai nouă generație, de genul celui amplasat în urmă cu o lună la «Matei Balș»”, adaugă Benchea.
Speranțele autorităților sibiene sunt ca, de săptămâna viitoare, noua linie de testare să fie pusă în funcțiune. În ultima zi a săptămânii trecute, Spitalul județean Sibiu a lansat procedurile de achiziție a 1.000 de kit-uri de testare pentru Covid-19, kituri pentru care au și apărut, deja, ofertanți. ”Noi am comandat de vineri testele, căci toate hârtiile acestea durează. Mâine (marți – n.r.) vom ști mai multe despre când pot să vină testele și despre când putem aproxima punerea în funcțiune a noii linii de testare”, mai arată Cornel Benchea, pentru Turnul Sfatului. Ca termen de comparație, la începutul acestei luni, la Institutul ”Matei Balș” din București erau disponibile aproximativ 1.000 de kituri de testare pentru Covid-19.
Mulțumiri pentru sibieni
Noua linie de testare este rezultatul unei donații pe care Fundația Con-A a realizat-o ca urmare a răspândirii noului coronavirus. Iar primele 1.000 de kituri sunt rezultatul donațiilor pe care sibienii și alte companii din Sibiu le-au realizat în urma lansării campaniei ”Un spital + o comunitate”, de către Fundația Comunității.
”Trebuie să le mulțumim sibienilor care au reacționat extraordinar și s-au mobilizat exemplar față de alte județe. Și știu ce spun, căci tocmai am ieșit din videoconferință. Sibiul și Alba sunt singurele județe care au reușit, rapid, să demareze astfel de proceduri pentru crearea de linii de testare pentru noul coronavirus. Vom fi al șaselea județ din țară, din cele 40, în care pot fi făcute astfel de teste”, a declarat Cornel Benchea.
Potrivit lui, până acum s-au strâns aproape 400.000 de lei în cadrul campaniei ”Un Spital + O comunitate”. Valoarea estimată a celor 1.000 de kituri de testare pentru noul coronavirus este de aproximativ 100.000 de lei. Restul de bani – donațiile fiind în continuare mai mult decât binevenite – vor fi utilizați pentru pregătirea secției de terapie intensivă. ”Dacă se vor strânge mai mulți bani, cu aceștia vom extinde secția ATI, ceea ce înseamnă achiziția de paturi, ventilatoare, monitoare, injectomate și așa mai departe. Sunt sume de câteva milioane de lei necesare pentru extinderea ATI”, arată Cornel Benchea. Site-ul campaniei de strângere de fonduri inițiată de Fundația Comunității îl puteți găsi aici
Istoria donației: ”în cinci minute am luat decizia”
Linia de biologie moleculară necesară determinării virusului SARS-COV-2 care urmează a fi pusă în funcțiune la Sibiu a fost achitată de către Fundația Con-A, al cărei președinte este Mircea Bulboacă, cel care a pus bazele celei mai mari firme de construcții din Sibiu (Con-A este una din cele mai mari companii de construcții civile din România).
”Cum s-a născut ideea? Marți seara (săptămâna trecută – n.r.), ascultam la televizor, unde se arăta că foarte mulți infectați cu noul coronavirus se prăpădesc din cauză că nu au aparate de respirație mecanică pentru cei cu astfel de insuficiențe. Așa că m-am gândit să cumpăr un astfel de aparat care, în astfel de situații, probabil că ar fi salvat niște vieți. Am luat legătura cu medicii Spitalului județean Sibiu, am identificat costurile, după care cei de la secția de Boli Infecțioase m-au îndrumat către Direcția de Sănătate Publică Sibiu, pentru ca ei să ne transmită ce prioritate au. Și cei de la DSP au spus că un astfel de laborator ar fi prioritar pentru ei. Evident, un astfel de laborator are costuri cu totul și cu totul altele. Mi s-a garantat că laboratorul este pe stoc, la București. Prin urmare, în cinci minute am luat decizia, am făcut socotelile și am acționat rapid”, descrie Mircea Bulboacă istoria donației pe care a făcut-o Spitalului Județean. Decizia a fost luată în timp scurt având în vedere contextul care se creiona încă de la începutul săptămânii trecute. ”Am văzut câte cazuri sunt și faptul că în apropiere de Sibiu un astfel de laborator mai există doar la Cluj-Napoca. Iar acolo se realizau doar câteva zeci de teste pe zi. Asta, în condițiile în care, joia, numărul probelor duse depășea deja capacitatea laboratorului”, mai amintește Mircea Bulboacă, pentru Turnul Sfatului.
Sursa foto principală: Reno Gazette Journal
Post-ul Linia de testare pentru Covid-19 ajunge la Sibiu: ”trebuie să le mulțumim sibienilor, au reacționat extraordinar” apare prima dată în Turnul Sfatului Online.