Locuiești la casă și vrei să reduci costul utilităților? Iată 3 variante eficiente pe termen lung

de WTA.ro

O mare parte din bugetul unei familii merge lunar către plata utilităților. Vara, aerul condiționat este cel care crește factura la electricitate, în timp ce iarna, centrala termică este unul dintre cei mai mari consumatori, indiferent că este vorba despre gaz sau curent electric.

Atunci când locuiești la casă, aceste utilități te pot costa mai mult decât cele ale unui apartament. Cu câteva investiții, însă, ele pot scădea considerabil, chiar mai mult decât dacă ai locui la bloc. Mai jos, vei găsi 3 opțiuni care pe termen lung îți vor asigura atât confort fizic, cât și financiar.

Variante moderne și eficiente de reducere a costurilor utilităților

1. Panourile fotovoltaice, o opțiune care este folosită de mulți proprietari

 Dacă dorești să reduci factura la electricitate, panourile fotovoltaice sunt una dintre cele mai eficiente metode de a face acest lucru, mai ales că și modelele disponibile sunt variate, iar prețurile nu mai sunt prohibitive. Cu toate acestea, dacă ai o centrală pe gaz, poate ar trebui să o înlocuiești și pe aceasta cu una pe curent electric pentru a beneficia de utilități la costuri mici pe întreaga durată a anului.

2. Pompa de căldură și sistemul de ventilație, două variante mai noi de încălzire și răcire a locuinței

Mulți proprietari de case au găsit în pompa de căldură o metodă eficientă de încălzire pe timpul iernii, având costuri mai mici decât cele tradiționale. În ceea ce privește ventilația, sistemele centralizate și descentralizate sunt variante optime pentru multe locuințe. 

Deși fiecare sistem are avantajele sale, trebuie să știi că într-o casă deja construită varianta descentralizată este mai ușor de montat și chiar de automatizat, reprezentând o opțiune eficientă atât din punct de vedere energetic, cât și financiar. Dacă te interesează această variantă, un sistem de ventilație descentralizată cu recuperare de căldură pe ecovent.ro poate fi soluția de care ai nevoie. Compact, rapid de montat fără tubulaturi și deranj, poți personaliza instalarea.

3. Izolarea podului/mansardei – o soluție în completarea celor de mai sus

Oricât de eficiente ar fi cele două metode de mai sus, fără o izolație corespunzătoare a casei, tot vor exista pierderi de căldură iarna și un confort mai scăzut vara, deoarece în funcție de materialul folosit, aceasta va păstra căldura sau răcoarea mai bine în fiecare anotimp. Așadar, montarea de panouri solare, a unei pompe de căldură și chiar a unui sistem de ventilație modern nu vor funcționa la fel de bine dacă locuința nu este izolată. Acum ai destul de multe variante și din acest punct de vedere, astfel încât să stabilești momentul propice al fiecărei investiții în parte.

În concluzie, poți obține atât confort sporit, cât și o reducere a costurilor utilităților pe care să o simți cu adevărat în bugetul familiei cu una, două sau chiar toate variantele de mai sus, în funcție de nevoi și investiția pe care ești dispus să o faci.

Te-ar putea interesa