Mâncăruri tradiționale chinezești: delicii cu arome și istorie

de WTA.ro

Mâncăruri tradiționale chinezești: delicii cu arome și istorie

Când vorbim despre gastronomia chineză, nu putem să nu ne gândim la gusturi și arome puternice, la texturi interesante și la prezentări artistice. Cu o istorie de peste 5000 de ani, cultura culinară chineză s-a dezvoltat cu timpul, adoptând influențe din alte culturi și regiuni ale lumii, dar menținându-și în același timp tradițiile și particularitățile unice.

Printre cele mai cunoscute mâncăruri tradiționale chinezești se numără dim sum, noodles cu pui, wonton, hot pot, Peking duck sau Kung Pao chicken. În ceea ce privește gustul, se poate spune că aceste preparate au la bază patru arome fundamentale, numite și cele patru mari arome ale Chinei: dulce, sărat, acru și iute.

Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare chinezească este dim sum, o gamă largă de aperitive și gustări, care poate fi servită în timpul micului dejun, al prânzului sau al cinei. Acestea includ bucățele de carne, pui sau porc, învelite în foițe subțiri de tăiței sau în foi de varză, pregătite prin aburire sau prăjire.

Noodles, sau tăiței chinezești, reprezintă o altă specialitate culinară foarte apreciată. Aceștia sunt de diferite tipuri și se pot găti în multe moduri diferite, în funcție de regiunea geografică și de preferințele culinare. De exemplu, noodle-urile de tip ramen sunt populare în Japonia, dar și în alte părți ale lumii, iar noodle-urile de orez sunt preferate în sudul Chinei.

Wonton este un alt fel de mâncare tradițional chinezesc, alcătuit dintr-o foaie de tăiței subțire umplută cu carne sau legume, servit într-un bol cu supă fierbinte. Acest fel de mâncare este popular în regiunea cantoneză a Chinei și este considerat o specialitate deosebit de delicioasă.

Cele mai citite articole

Hot pot este o altă opțiune culinară populară în rândul chinezilor. Aceasta constă într-un bol de supă fierbinte așezat pe un aragaz, în care se adaugă legume, carne și alte ingrediente, iar fiecare persoană își poate găti propriul său fel de mâncare. Acest fel de mâncare este o modalitate socială de a împărtăși mâncarea cu prietenii și familia.

Peking duck, sau rață peking, este considerat un fel de mâncare de lux în China. Aceasta constă într-o rață preparată într-un mod specific, prin prăjire și atenție la detalii. Rața se lasă să se usuce înainte de a fi umplută cu diverse condimente și apoi prăjită în cuptor timp de câteva ore. Acest fel de mâncare se servește cu sos de soia, sos de prune și felii de castravete, ceapă verde și lipii subțiri.

Kung Pao chicken este un fel de mâncare picant și iute, care conține bucăți de carne de pui, ardei iuți, arahide și sos de soia. Acest fel de mâncare este popular în Sichuan, regiunea din sud-vestul Chinei, și este apreciat pentru gustul său puternic și intens.

Pe lângă aceste mâncăruri tradiționale, există și alte preparate culinare care au devenit populare în toată lumea, cum ar fi egg rolls, dumplings și fried rice. O altă trăsătură distinctivă a gastronomiei chinezești este faptul că în această cultură se acordă o mare importanță aspectului vizual al preparatelor, care sunt prezentate frumos și artistic pe farfurii speciale.

În concluzie, gastronomia chineză reprezintă o comoară de arome și gusturi, cu o istorie bogată și diversă. Datorită influențelor culturale și regionale, această cultură culinară a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate din lume, iar mâncărurile tradiționale chinezești sunt adorate de către pasionații de bucătărie din întreaga lume.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa