Marele premiu al concursului județean de desene ,,Mama mea, Minunea mea” ediția a V-a, câștigat de o elevă de zece ani din Crasna

de WTA.ro

Elena Diana Băltățoiu, în vârstă de 10 ani, elevă a Școlii Crasna, este ocupanta Marelui Premiu al concursului de desene, organizat de Cotidianul Gorjeanul. Ajunsă la a cincea ediție, competiția ,,Mama Mea, Minunea mea” s-a bucurat de concurenți mici și mari din Gorj și Mehedinți, extrem de talentați. Juriul, format din doi profesori de arte plastice de la Liceul de Arte din Târgu-Jiu și redactorul de specialitate al publicației, alegând cu dezbateri câștigătorii, cel mai mic având doar 3 ani, dar fiind considerat cel mai expresiv candidat, iar cel mai mare, 14 ani. Treisprezece, dintre cei aproape o sută de participanți, au urcat însă pe podium.

În perioada 13 februarie-5 martie, pe adresa cotidianului Gorjeanul din Târgu-Jiu au ajuns zeci de scrisori, plicurile mari conținând desenele școlarilor și preșcolarilor talentați din zeci de școli și grădinițe din Gorj, dar și din afara județului, de la o școală din Drobeta Turnu Severin sosind la redacție mai multe desene minunate, motiv pentru care unele au și ajuns pe podium.
Împărțite pe trei categorii de vârstă, desenele au primit girul a doi profesori de calibru ai Liceului de Arte ,,Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. Este vorba despre directorul instituției de învățământ, Daria Haidău, dar și despre profesorul Cătălin Negrea, grafic designer, cu studii la Timișoara.
Ambii au studiat fiecare lucrare în parte, punctând creativitatea, naturalețea, culoarea, naivitatea, dar și tehnica folosită de micii artiști plastici. Evident s-a punctat originalitatea, claritatea mesajului transmis, încadrarea în specificul concursului, respectarea convențiilor de realizare a unui desen, aspectul estetic și stilistic, dar și unitatea compoziției.

Cele mai citite articole

3 ani și primul premiu special
Primul premiu, unul special, a fost oferit, la categoria 3-6 ani, ,,celui mai expresiv” participant. Este vorba despre Patrick Crăciun, în vârstă de 3 ani, concurentul fiind preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit nr.1 Târgu-Jiu, la grupa mică.
Pe podium la această categorie au urcat apoi: Mladin Gloria, de 4 ani, elevă în Drobeta Turnu Severin, care a obținut locul III; Zgripcea Raisa Gabriela, de 6 ani, de la Școala Crasna Deal, aceasta obținând locul II; Prodan Anita, de 5 ani, din Drobeta Turnu Severin-care a ocupat locul I.

Foviștii de la Crasna, pe podium!
La categoria 7-10 ani, premiul special ajunge la Cimpu Silviu Ionuț, de 7 ani, din Crasna. Podiumul este ocupat apoi tot de elevi din Crasna, numiți de profesorul Negrea drept ,,micii foviști, după Fovism(curent din pictură apărut la Salonul de Toamnă din 1905, în Franța, promotorii mișcării fiind numiți fauves adică fiare de către criticul Louis Vauxcelles din cauza exacerbării culorii care este folosită în toată puritatea și strălucirea ei, aproape de incandescent).
Profesorul de la Liceul de Arte a felicitat cadrul didactic al elevilor pentru felul cum le cultivă setea către artele plastice.
Astfel, locul I ajunge la Băltățoiu Elena Diana, de 10 ani, din Crasna, lucrare care primește și Marele Premiu al concursului, în timp ce pe locul al II-a ajunge Samoilă Andreea Olguța de 8 ani, din Crasna. Locul III este adjudecat de Băltățoiu Robert Constantin, de 7 ani, tot din Crasna.
Micii foviști de la Crasna au tot viitorul artistic în față, iar în câțiva ani o să-i vedem, cu siguranță, elevi ai Liceului de Arte din Târgu-Jiu.

Elevii din Albeni domină categoria 11-15 ani
Ultima categorie din concurs, cea de 11-15 ani, îi aduce pe podium pe Holtea Izabela din Albeni, în vârstă de 14 ani. Aceasta a ocupat locul I, în timp ce pe locul al II-a a urcat Popescu Mihai Leonard de 11 ani din Târgu-Jiu, iar pe III s-a poziționat Coancă Mihai de 13 ani, din Albeni.
Premiul special a ajuns la Voinea Ana-Maria de 13 ani, din Crasna.
Le urăm succes tuturor participanților și îi așteptăm la viitoarea ediție a concursului.
În ceea ce privește câștigătorii, aceștia sunt așteptați să-și ridice premiile de la secretariatul publicației din Târgu-Jiu.
Premiul I de la fiecare categorie este în valoare de 200 de lei, premiul II de 150 de lei și premiul III de 100 de lei.
ANAMARIA STOICA

Cele mai citite articole