Maricel POPA, președintele PSD Iași: ”Domnia lui Costel ALEXE la Mediu: 26.000 hectare DEFRIȘATE”

de WTA.ro

”Plămânii românilor cad pradă virusului ucigaș, iar ”plămânii” României dispar zilnic în zgomotul asurzitor al drujbelor”

”Dacă pentru virus încă se caută medicamentul care să îl oprească, soluția pentru codrii seculari se află la îndemâna ministrului ieșean al mediului, Costel Alexe. Și nu trebuie decât să se țină de cuvânt și să facă ce a promis, adică măcar să limiteze tăierile de copaci.

Este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, având în vedere că în cele cinci luni de mandat, ministerul condus de Alexe a emis la nivel național aproximativ 1,6 milioane de avize pentru transportul de lemn. În toată această perioadă însă, ministrul s-a aflat în plin elan demagogic, susținând sus și tare că lucrurile sunt sub control”, se arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă a PSD Iași.

”Iașul nu va fi ocolit nici în perioada următoare de tăieri masive de pădure”

În zile de epidemie generalizată în România, Direcția Silvică Iași pregătește noi proceduri pentru tăieri de păduri. Ieșenii vor trebui să se obișnuiască cu sunetele drujbelor și cu tirurile umplute cu bușteni. Nu este ocolită nici acum zona Dobrovăț-Bârnova, unde au fost defrișate hectare întregi și luna trecută.

Chiar în aceste zile are loc o licitație organizată de Direcția Silvică Iași pentru recoltarea a aproape 40.000 metri cubi de pădure pe raza ocoalelor silvice Dobrovăț, Hârlău, Iași, Lunca Cetățuii, Pașcani, Pădureni, Podu Iloaiei și Răducăneni. Cantitatea echivalează cu defrișarea „la ras” a încă peste 110 ha de pădure. Toată această cantitate de lemn va trebui apoi transportată, iar fiecare transport trebuie avizat.

costel-alexe,-cu-ochii-pe-taierile-ilegale!-ce-masuri-a-luatÎn doar cinci luni de mandat, sub domnia lui Costel Alexe la Ministerului Mediului, s-au emis la nivel național aproximativ 1,6 milioane de avize pentru transportul de lemn, date verificabile pe site-ul www.inspectorulpadurii.ro. Dintre acestea, aproape 900.000 de avize presupun transportul lemnului de la locul de recoltare, adică din pădure. Aceste avize au fost emise din data de 4 noiembrie și până acum, adică în mandatul actualului ministru PNL al mediului.

Oamenii lui Costel Alexe au emis în medie peste 300.000 de avize pe lună, adică peste 10.000 de avize pe zi, în condițiile în care vorbim despre luni cu sărbători de iarnă, dar și luni în care România este afectată de epidemia de coronavirus. Concret, în fiecare zi, peste 10.000 de mijloace de transport au primit avizul de a transporta lemne tăiate din pădurile țării”, se mai arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă a PSD Iași.

Pădurea seculară Bârnova pusă la pământ, cu acte

”Activiștii de mediu atrag atenția că defrișările ilegale s-au înmulțit alarmant. Conform acestora, firmele profită de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia de Covid 19 și taie ilegal cantități uriașe de lemne. Din păcate, acest fenomen nu ne-a ocolit! Am văzut cu mâhnire cum arbori de sute de ani din pădurile județului Iași sunt puși la pământ.

Pentru a ajunge la un diametru de doar 70 cm, un stejar are nevoie de 120 de ani. Am văzut cu ochii mei buturugi de 1,8 metri diametru, tot ce a mai rămas din stejari care l-au văzut pe Ștefan cel Mare. Imaginile cu istorica pădure din Bârnova distrusă pe suprafețe întinse te lasă pur și simplu fără cuvinte. Citeam undeva că aceste transporturi legale sunt, însă, cel mai bun indiciu că tăierile ilegale au crescut. Asta, pentru că foarte multe companii transportă cu același set de acte mai multe transporturi de lemn”, a declarat Maricel Popa

26.000 hectare de pădure dispărute în domnia de 5 luni a lui Alexe?

”Activiștii de mediu au făcut recent o estimare și au luat în calcul pentru fiecare transport o cantitate de 20 metri cubi, adică un camion fără remorcă. Doar avizele de transport emise pentru locul de recoltare se ridică la 900.000. Acest lucru ar însemna că avizele au fost acordate pentru transportul a peste 18 milioane de metri cubi de lemn. Chiar luând în calcul jumătate din cantitatea propusă de activiștii de mediu, tot ar fi 9 milioane de metri cubi de lemn, ceea ce este enorm pentru doar cinci luni.

Pe de altă parte, Inventarul Forestier Național menționează că în România, la fiecare copac tăiat legal, se taie un altul fără nici un fel de acte. Dacă s-a păstrat același ritm de tăieri ilegale și în ultimele cinci luni, dezastrul real ar fi dublu. Mai mult, dacă luăm drept referință datele Inventarului Forestier Național care menționează că volumul mediu pe hectar este de 340 metri cubi de lemn, ar rezulta că în mandatul lui Costel Alexe de ministru al mediului au dispărut aproape 26.000 hectare de păduri, doar cu acte, pentru 9 milioane de metri cubi de lemn transportat de la locul de recoltare.

Și dacă presupunem că un transport are în medie doar 5 metri cubi de lemn, cele 900.000 de avize ar presupune transportul a 4,5 milioane de metri cubi, colectați de pe peste 13.000 hectare.

Prin comparație, în anul 2018, Global Forest Watch, platformă online care a publicat hărți interactive pe baza imaginilor furnizate de sateliți ai NASA, a arătat că 300.000 de hectare de pădure au fost tăiate în România în perioada 2001-2016, adică o medie de 20.000 hectare pe an. Oricum s-ar calcula, în cinci luni de mandat marca Costel Alexe, a depășit sau este foarte aproape să depășească media din anii 2001 – 2016”, se mai arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă a PSD Iași.

40 metri cubi luați din pădure de Revelion

”Pentru a vedea exact cum dispar pădurile României, se poate consulta site-ul www.inspectorulpadurii.ro. Acolo se poate observa că în mandatul lui Costel Alexe nu a existat măcar o zi fără avize pentru transportul de lemne de la locul de recoltare. Mai mult, s-au transportat lemne, și nu puține – aproape 40 metri cubi, inclusiv în noaptea de Revelion.

Mai exact, există un aviz de transport de la pădure pentru data de 31 decembrie ora 23.37. Un alt aviz similar a fost emis pe data de 1 ianuarie, ora 1 noaptea. Avize au fost emise și pentru zilele de Crăciun sau pentru Ziua Națională”, se mai arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă a PSD Iași.

Propunere pentru transparentizarea tăierilor de păduri din România

”Știe cineva câte păduri se defrișează în România? Are cineva o evidență cu așa-numitele «tăieri legale»? Este nevoie de transparență maximă în acest domeniu. Nu mai merge cu jumătăți de măsură. Parlamentarii social democrați ieșeni vor depune o propunere de modificare a legislației în vigoare, prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să fie obligat ca în fiecare lună să anunțe cantitatea de lemn tăiată din pădurile României, clar pe înțelesul tuturor.

Este obligatoriu ca românii să știe anvergura defrișărilor făcute cu acte. Este momentul să avem o situație clară cu tot ceea ce se taie și unde se duce lemnul din pădurile românilor! Ministrul nu mai are voie să mimeze transparența, așa cum a făcut în cele cinci luni de mandat”, a mai declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Cele mai citite articole

Articolul Maricel POPA, președintele PSD Iași: ”Domnia lui Costel ALEXE la Mediu: 26.000 hectare DEFRIȘATE” apare prima dată în Ziarul Buna Dimineata Iasi.

Cele mai citite articole