Măsuri fără precedent luate luni de autoritățile române. Decizii de ultimă oră

de WTA.ro

a

 Întrunit în ședință de urgență, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat astăzi o serie de decizii privind încercarea de stopare a răspândirii coronavirusului. Dintre acestea amintim: suspendarea tuturor cursurilor din învățământul preuniversitar de miercuri 11 marie până în data de 22 martie, cu posibilitatea de prelungire, funcție de evoluția epidemiei; se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale și ocazionale trafic internațional, pentru toate cursele operate de transportatori spre și dinspre Italia din data de 10 martie ora 12 până în 31 martie ora 12; Operatorii rutieri care tranzitează Italia au obligația de a informa pasagerii că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României.

Din data de 12 martie se suspendă traficul feroviar de pasageri spre și dinspre Italia, până la sfârșitul acestei luni. S-a aprobat de asemenea instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică de a lua măsuri pentru dezinfecția obiectelor comune: cărucioare, balustrade, coșuri de cumpărături, cât și prevenirea aglomerației în magazine, în special în zona caselor de marcat. Reuniunile la care vor participa mai puțin de 200 de persoane se pot desfășura fără avizul DSP. Transportatorii publici și privați de transport de persoane au obligația de a efectua dezinfecția mijloacelor de transport în comun, de preferat la capăt de linie. Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura la toalete materiale dezinfectante și de igienă personală. De asemenea s-a dispus ca acolo unde se poate, salariații să desfășoare munca de acasă.

În același timp, la nivelul județului Caraș-Severin, s-a desfășurat astăzi ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, sub conducerea prefectului Cristian Gâfu. În cadrul ședinței s-a hotărât:

Cele mai citite articole

s

Art.1. Toate evenimentele la care se estimează o participare de peste 1.000 de persoane se interzic până în data de 31.03.2020.
Art.2. Toate evenimentele la care se estimează o participare de sub 1.000 de persoane se analizează la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor și a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcției de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin. Măsura vizează atât activitățile publice cât și cele private desfășurate în interiorul unor incinte sau în aer liber.
Art.3. Organizatorii manifestărilor publice și private din județul Caraș-Severin vor anunța autoritățile administrației publice locale cu privire la locația, scopul și perioada de timp, de îndată. Autoritățile administrației publice locale anunță cu celeritate Instituția Prefectului și Direcția de Sănătate a Județului Caraș-Severin. Direcția de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin efectuează evaluarea de risc și tipul de activitate și avizează, după caz, organizarea evenimentului.
Art.4. Pentru suspendarea cursurilor școlare se pune în aplicare Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-2019, aprobată prin Hotărârea nr. 06/06.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.
Art.5. Persoanelor aflate sub măsura de izolare la domiciliu le este interzis să contacteze persoane noi și să părăsească domiciliul/țara.
Art.6. Se sistează, până la 31.03.2020, stagiile în spitalele din județul Caraș-Severin, pentru studenții universităților de medicină, farmacie, elevii școlilor postliceale sanitare și vizitele aparținătorilor persoanelor internate.
Art.7. Prezenta hotărâre se transmite prin e-mail membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, unităților spitalicești și primăriilor din județul Caraș-Severin, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent.

În ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin au fost introduse în izolare la domiciliu alte 29 de persoane, în timp ce 49 de persoane au ieșit din perioada de 14 zile în care au fost auto-izolați în propriile locuințe. În prezent, în județ sunt consemnate la domiciliu, 136 de persoane după cum ne-a precizat Daniel Botgros – purtător de cuvânt al DSP Caraș Severin. Nu există peroane diagnosticate pozitiv la coronavirus și nici aflate în carantină. Dintre cei aflați în autoizolare în diferite localități din județ, cele mai multe – 24 sunt consemnate în orașul Bocșa, din care 10 doar în ultimele 24 de ore.

 

Dan AGACHE

Cele mai citite articole