Minimalismul: un stil de viaţă despre ceea ce contează cu adevărat

de WTA.ro

Într-o societate caracterizată frecvent ca fiind consumeristă, dar în care discutăm din ce în ce mai mult despre surplus şi cum ne afectează, atât la nivel personal, cât şi la nivel global, minimalismul se conturează ca un model de lifestyle care propune soluţii eficiente, bine gândite şi cu beneficii extraordinare pentru fiecare individ, dar şi pentru planetă. 

Majoritatea oamenilor, atunci când se gândesc la minimalism, îşi imaginează un stil de viaţă relativ spartan, din care lipseşte o mare doză de confort şi nu ia în calcul micile plăceri pe care ne place să ni le oferim, cel puţin din când în când. Cu toate acestea, minimalismul este departe de a propune o viziune rudimentară a vieţii moderne, ci îi încurajează pe adepţii ei şi pe cei interesaţi de el să găsească însăşi esenţa confortului, să trăiască cu intenţie şi să se descopere în permanenţă pe ei înşişi. Iată câteva aspecte şi beneficii demne de luat în considerare în ceea ce priveşte minimalismul ca lifestyle. 

Cunoaşterea de sine  

Ce este mai important în viaţă decât să te cunoşti pe tine însăţi? Toate deciziile fundamentale se bazează pe această cunoaştere a sinelui, a posibilităţilor, calităţilor şi probabilităţilor propriului caracter. Minimalismul îţi propune, cât se poate de direct, să te înconjori doar de acele lucruri esenţiale pentru tine, iar ca să poţi face acest lucru te încurajează să te cunoşti mai bine în fiecare zi şi să te întrebi ce este cu adevărat important pentru tine.

Calitate versus cantitate

Aceste două concepte au fost aproape în permanenţă într-un fel de dihotomie. Rareori se întâmplă ca un lucru de calitate să se găsească într-o abundenţă semnificativă şi asta se întâmplă pentru că, de obicei, calitate presupune timp şi atenţie, dar şi o investiţie considerabilă de timp, energie şi resurse. Un prim pas spre un stil de viaţă minimalist presupune alegerea calităţii în detrimentul cantităţii. De exemplu, în loc de cinci parfumuri care ţi se par rezonabile ca preţ, dar care îşi pierd calităţile olfactive după jumătate de oră, alege două parfumuri dama originale, unul de zi şi unul de seară, realizate cu ingrediente de înaltă calitate de către adevăraţi maeștri parfumieri. Ceea ce poate fi perceput ca o limitare este, de fapt, o alegere constantă a calităţii, deci stilul de viaţă minimalist poate fi cu adevărat luxos. 

Ceea ce contează cu adevărat

Cele mai citite articole

Dacă ar fi să găsim un aspect pozitiv semnificativ al pandemiei, acesta s-ar concentra, cu siguranţă, la lecţiile pe care, chiar şi fără să vrem, am fost nevoiţi să le învăţăm. Una dintre cele mai valoroase se referă la faptul că sănătatea, oamenii pe care îi iubim şi propriile noastre pasiuni sunt aspectele cele mai importante ale vieţii. Adoptând un stil de viaţă minimalist, renunţând la obiecte şi cheltuieli inutile, te poţi concentra mai bine pe aceste aspecte. Minimalismul nu înseamnă avariţie. Înseamnă să cheltuieşti cu atenţie. Dacă ar fi să calculezi suma totală cheltuită anual pe obiecte pe care nu le-ai folosit prea des, pe haine îmbrăcate o singură dată sau pe mâncare aruncată la gunoi, ai fi surprinsă să constați că ea ţi-ar fi putut cumpăra o vacanţă sau cel puţin un weekend prelungit de relaxare.  

Mai puţin stres

Boala secolului, stresul, ne afectează sănătatea mintală şi pe cea fizică. Stilul minimalist presupune o viaţă mai puţin aglomerată de obiecte care trebuie curăţate, întreținute, cumpărături făcute cu cap şi alegeri bine argumentate în orice alt domeniu. Această orientare către esenţă, către nevoile noastre cele mai profunde, te vor ajuta să discerni mai bine de ce ai nevoie şi de ce nu, şi, în cele din urmă, toate acestea se concretizează într-o stare mai accentuată de bine, de mulțumire de sine şi de autenticitate. 

Minimalismul nu înseamnă să renunţi la tot ceea ce îţi place, în favoarea unei austerităţi nefericite. Înseamnă să faci alegerile corecte pentru cine eşti tu cu adevărat, în favoarea unei vieţi echilibrate şi practice!

Sursă foto: Pexels.com 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa