Ministerul Sănătăţii: Echipa de conducere şi-a îndeplinit obiectivele propuse în primele două luni de la preluarea mandatului

de WTA.ro

Ministerul Sănătăţii: Echipa de conducere şi-a îndeplinit obiectivele propuse în primele două luni de la preluarea mandatului

Ministerul Sănătăţii realizează un bilanţ al activităţii din cele două luni de la preluarea mandatului şi precizează că au fost atinse toate obiectivele propuse, între care se numără organizarea examenului de intrare în rezidenţiat şi vaccinarea gratuită anti-HPV.

Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Echipa de conducere şi-a îndeplinit obiectivele propuse în primele două luni de la preluarea mandatului

Ministerul Sănătăţii, bilanţ după două luni: Echipa de conducere şi-a îndeplinit obiectivele propuse

„Echipa de conducere a Ministerului Sănătăţii şi-a îndeplinit obiectivele propuse în primele 2 luni de la preluarea mandatului”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Reprezentanţii instituţiei menţionează organizarea, în data de 8 decembrie, a examenului de intrare în Rezidenţiat şi faptul că au fost urgentate etapele pentru construirea spitalelor regionale şi au fost găsite soluţiile pentru asigurarea salariilor personalului medical, plata restantă a concediilor medicale, decontarea la termenele legale de plată a medicamentelor şi serviciilor spitaliceşti.

„În 2019, după 30 de ani concursul de intrarea în Rezidenţiat a fost unul european, în care toţi cei care au obţinut minim 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, au intrat în pregătire. Un număr record de tineri rezidenţi (peste 7.000), au fost repartizaţi pe specialităţi în zilele de 17, 18 şi 19 decembrie. De asemenea, a modificat cadrul legal pentru liberalizarea concursului şi lărgirea bazei de pregătire în toate unităţile acreditate, care respectă criteriile de pregătire – spitale judeţene, unităţi medicale private şi unităţi medico- militare”, mai transmite sursa citată.

Împreună cu Ministerul Finanţelor Publice a fost înfiinţată Comisia interministerială care a negociat cu producătorii şi importatorii de medicamente, pentru a fi evitate discontinuităţile în aprovizionarea cu medicamente a pieţei.

Mai este menţionată şi revizuirea taxei Clawback (CB) şi actualizarea cu inflaţia a bugetului pentru medicamente în ultimul trimestru al anului. Ministerul precizează că a propus un memorandum asociaţiilor producătorilor de medicamente care va fi semnat în curând.

Împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a realizat un calendar comun pentru promovarea vaccinării în România. Primul pas a fost demararea vaccinării gratuite antiHPV, care va începe în luna ianuarie a anului 2020.

Cele mai citite articole

„Ministerul Sănătăţii a finalizat licitaţia pentru achiziţia dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20.000 de doze au fost distribuite direcţiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcţie de cerere şi derularea campaniei de vaccinare. (…) Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, care au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat”, se mai precizează în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, precizează că s-a reuşit salvarea unei generaţii de specialişti prin organizarea concursului de rezidenţiat.

„Dar am gândit şi o strategie pentru 2020 pe 6 axe prioritare cu acţiuni clare pentru primele 2 cauze de mortalitate în România, cancerul si bolile cardiovasculare, care vizează dezvoltarea medicinei preventive, a infrastructurii, păstrarea resursei umane în ţară şi reînceperea proiectelor de cercetare medicală, domeniu ignorat, dar care poate asigura soluţii concrete în tratarea pacienţilor. Vrem să deschidem sistemul sanitar şi să îl regândim european”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

În această perioadă a mai fost lansată procedura pentru achiziţia proiectului tehnic al spitalului regional Iaşi şi s-au depus aplicaţiile de finanţare pentru cele din Cluj şi Craiova. Pentru spitalul din Iaşi s-a definitivat şi etapa de contractare, urmând semnarea imediată a contractului de finanţare.

„Pentru anul 2020 vrem să lansăm Programul Operaţional pentru Sănătate, să deschidem linii de finanţare cu Banca Mondială, BEI, BERD, cu reguli şi criterii simplificate care vor asigura fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar. Vom eficientiza programele de sănătate şi vrem să dezvoltăm medicina primară şi să întărim politicile de sănătate publică”, a mai spus Victor Costache.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa