Mușețelul este una dintre cele mai folosite plante medicinale din țara noastră și nu numai. Virtuțile sale medicinale sunt cunoscute încă din Antichitate, când oamenii apelau la această plantă pentru ameliorarea unor probleme de sănătate comune. A rămas la fel de apreciat până în ziua de azi și pe bună dreptate. Iată care sunt beneficiile mușețelului și cum se utilizează!
Shutterstock: https://www.shutterstock.com/image-photo/chamomile-tea-transparent-mug-natural-small-2008335941
Despre mușețel
Plantă erbacee din familia Asteracee, mușețelul (Matricaria chamomilla) atinge înălțimi între 10 și 30 cm. În țara noastră, are o arie mare de răspândire. Planta înflorește între lunile mai-iunie și tot atunci se recoltează, în zile însorite, atunci când majoritatea florilor au petalele dispuse orizontal.
Principiile active ale mușețelului
În medicina naturistă, de la mușețel se folosesc florile, care au numeroase principii active. Datorită apigeninei din compoziție și a uleiului volatil bogat în azulene, florile de mușețel au efect antispastic, antiinflamator, anestezic și antiseptic.
Sub formă de remedii, dintre care cel mai folosit este ceaiul, florile de mușețel sunt utilizate pentru acțiunea lor sedativă, precum și ca antispastic intestinal, carminativ. De asemenea, florile de mușețel sunt folosite pentru acțiunea sudorifică, cicatrizantă și bactericidă.
Cum se administrează mușețelul
Mușețelul poate fi administrat intern (ca infuzie, macerat la rece, pulbere cu administrare sublinguală) sau extern (atunci când ceaiul e folosit la comprese, gargară, inhalații, băi locale, spălături).
Mod de preparare
· Pentru uz intern: peste 1 plic cu ceai de mușețel se toarnă 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat 10-15 minute. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
· Pentru uz extern: peste 2-4 plicuri cu ceai se toarnă 250 ml de apă clocotită și se lasă acoperit 15 minute.
În ce afecțiuni se utilizează mușețelul
Extern, mușețelul este utilizat pentru inflamațiile pielii, ale mucoaselor; iar intern, pentru o serie largă de probleme de sănătate, în special digestive: gastrită, ulcer, colici intestinale, enterite, balonare.
· Favorizează digestia
Mușețelul este recomandat pentru protejarea mucoasei gastrice, reducerea spasmelor intestinale, eliminarea gazelor intestinale. Planta este benefică în caz de tulburări digestive (dispepsie), balonare, digestie greoaie, colici intestinale, diaree, gastrită, ulcer gastric sau duodenal.
· Calmează iritațiile, cicatrizant
Mușețelul calmează atât iritațiile pielii (eczeme, zgârieturi, arsuri, erupții cauzate de scutece, la bebeluși, iritații ale mameloanelor la femeile care alăptează, înțepături de insecte, iritații ale tenului), cât și pe cele ale mucoaselor gurii (afte, stomatite) și ale căilor respiratorii (în răceli).
· Bun pentru aparatul respirator
Mușețelul menține sănătatea aparatului respirator și poate aduce beneficii în guturai și bronșită. Se consumă sub formă de ceai și în răceli și gripe, deoarece provoacă transpirație, ceea ce ajută la scăderea febrei care însoțește adesea infecțiile respiratorii.
· Antialergic și antibacterian
Consumat ca infuzie, mușețelul este eficient în alergiile ușoare. Pe de altă parte, proprietățile antibacteriene recomandă această plantă medicinală în caz de sinuzite.
· Antiinflamator uro-genital
Extern, poți folosi ceai de mușețel și pentru candidoză, în cadrul băilor de șezut. De asemenea, ameliorează disconfortul care apare în boala hemoroidală sau la nivelul mucoasei vaginale și anale. Astfel, băile de șezut cu ceai de mușețel reduc senzația de arsură și calmează inflamația.
· De ajutor în durerile menstruale
Tot doamnele și domnișoarele se pot folosi de ceai de mușețel pentru reducerea durerilor din perioada menstruală. Se pot bea 2-3 căni de ceai pe zi.
· Îmbunătățește calitatea somnului
Mușețelul este un calmant natural, de aceea, este de ajutor atunci când ne confruntam cu stres, anxietate, stări de nervozitate. De asemenea, ceaiul de mușețel băut seara, înainte de culcare, este benefic în insomnie.
· Folosit cu succes și în cosmetică
Datorită proprietăților sale calmante, cicatrizante, antibacteriene, infuzia de mușețel se folosește din bătrâni la curățarea feței afectate de acnee sau în cadrul băilor cu aburi pentru față, care preced peelingurile naturale. Pliculețele de ceai de mușețel, folosite în infuzii, se pot pune la frigider pentru câteva minute, apoi aplica pe pleoape, pentru a reduce pungile de sub ochi și a tonifia pielea. Mușețelul mai este folosit ca ingredient în cadrul șampoanelor, săpunurilor, cremelor de față, loțiunilor de corp etc.
Mușețelul poate fi combinat cu alte plante, în diverse rețete
Infuzia de mușețel poate fi folosită ca atare, dar și în cadrul unor rețete de ceaiuri cu diverse proprietăți. Spre exemplu, pentru întărirea imunității, poți combina florile de mușețel cu fructe de pădure (cătină, măceșe, afine), iar pentru a dormi mai bine noaptea, combini mușețelul cu teiul. Rezultă un gust delicios. De asemenea, pentru un plus de efect în problemele digestive (greață, balonare), mușețelul se poate combina cu mentă, ghimbir sau fenicul.
Dar ceaiul de mușețel se poate bea pur și simplu pentru plăcerea gustului. În zilele călduroase de vară, poți prepara un ceai rece de mușețel, parfumat cu suc de portocală și suc de lămâie, îndulcit cu miere și decorat cu feliuțe de fructe. Iar în sezonul rece, e binevenit un ceai de mușețel lăsat la infuzat cu un baton de scorțișoară, combinat cu lapte de migdale și îndulcit cu miere, după gust.
Cui îi este contraindicat mușețelul
Ceaiul de mușețel nu este indicat persoanelor care au alergie la plantele din familia Asteraceae (ambrozie, crizanteme, coada șoricelului).
În general, nu prea dai greș cu mușețelul. Poate fi folosit ca adjuvant într-o mulțime de probleme de sănătate. De obicei, nu prea lipsește din nicio gospodărie.