Practicanții sporturilor știu că alegerea alimentelor potrivite poate face diferența între un antrenament reușit și unul lipsit de energie. Printre opțiunile care adaugă gust meselor de dinainte sau după efort se numără năutul, un ingredient nu foarte consumat, din păcate, dar ale cărui beneficii sunt binecunoscute celor care îndrăgesc sportul.
În rândurile următoare îți prezentăm câteva dintre beneficiile sale și modul în care îl poți integra în dietă.
Ține sub control pofta de mâncare
Fibrele pe care le conține năutul se absorb lent în sistemul digestiv și formează un gel care ajută la încetinirea procesului de digestie. Acest proces face ca stomacul să rămână mai mult timp plin și reduce riscul de a mânca în exces, fiind astfel un aliat al celor care practică sportul cu scopul de a pierde în greutate. Aceleași fibre reglează și glicemia, prevenind fluctuațiile bruște ale zahărului din sânge, care pot duce rapid la senzația de foame.
Pentru a beneficia de acest aport de fibre, poți introduce năutul în meniuri în diferite forme: în reteta chiftele, falafel, în hummus cu tahân, usturoi, lămâie și ulei de măsline sau în supe și ciorbe.
Are un conținut ridicat de proteine
Spre deosebire de sursele de proteine animale, năutul oferă o alternativă sănătoasă, fără grăsimi saturate sau colesterol. Cu aproximativ 19 grame de proteine la 100 de grame de produs uscat, năutul contribuie semnificativ la satisfacerea necesarului zilnic de proteine, cu rol în menținerea masei musculare, repararea țesuturilor după exercițiile fizice și susținerea sistemului imunitar.
Poți folosi năutul pentru a pregăti burgeri vegetali, amestecându-l cu legume, condimente și cereale integrale pentru o masă completă și echilibrată, dar și pateuri, care pot fi savurate pe post de gustări rapide și sănătoase.
Protejează inima
Vitaminele B și vitamina E, antioxidanții din năut, protejează inima de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, care pot accelera procesul de îmbătrânire celulară și deteriorare a arterelor. Năutul este, de asemenea, o sursă de magneziu, care ajută la relaxarea mușchilor inimii și la prevenirea crizelor de angină sau a altor tulburări de ritm cardiac, mai ales după antrenamente.
De asemenea, năutul conține potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Un echilibru corect de potasiu în organism poate preveni hipertensiunea, afecțiune care crește semnificativ riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Cele mai citite articole
Năutul fiert poate fi adăugat în salate de legume, pentru a le transforma într-un preparat mai consistent și mai bogat în proteine, iar dacă îți dorești o masă caldă, îl poți folosi în tocănițe, supe sau curry, alături de legume și condimente.
Previne anemia
Deși fierul din năut nu este absorbit la fel de ușor ca cel din sursele animale, acest aliment conține o cantitate semnificativă de fier non-hem, care poate contribui considerabil la îmbunătățirea nivelului din organism al acestui element, mai ales atunci când este combinat cu alimente care-i favorizează absorbția, cum ar fi ardeiul roșu, citricele sau broccoli.
Pentru a crea un preparat complet din punct de vedere nutrițional, persoanele care practică sportul pot adăuga năut în mâncăruri pe bază de cereale integrale, cum ar fi orez sau quinoa.
Diminuează inflamațiile
Principalele elemente din năut care ajută la prevenirea inflamațiilor sunt polifenolii și flavonoidele, care neutralizează radicalii liberi, responsabili de inflamațiile cronice.
Acizii grași omega-3, prezenți în năut, au proprietăți antiinflamatorii dovedite și ajută la echilibrarea reacțiilor imunitare din organism.
Deși năutul nu este o sursă majoră de omega-3, consumul său regulat, alături de alimente bogate în acești acizi grași (precum semințele de chia, nucile sau peștele gras), poate sprijini o alimentație completă, necesară celor care practică exercițiile fizice.
Bogat în proteine vegetale, carbohidrați complecși și fibre, acest superaliment susține refacerea musculară, furnizează energie de lungă durată și ajută la menținerea unei digestii sănătoase. Având beneficii ce vizează atât performanța fizică, cât și recuperarea post-antrenament, năutul este o alegere excelentă pentru toți iubitorii de sport.
Sursa foto: Shutterstock