NEWS ALERT: (FOTO) INVESTIȚIE-record la ONEȘTI! Azi S-A SEMNAT CONTRACTUL prin care Consiliul Județean suportă cea mai mare parte a confinanțării

de WTA.ro

Primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, și președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, au semnat, astăzi, la Onești, contractul de asociere dintre cele două instituții privind implementarea proiectului ce vizează reabilitarea energetică a Spitalului Municipal “Sf. Ierarh dr. Luca” Onești.

Proiectul, ce depășește valoarea de 6 milioane de euro, fiind cel mai mare contract de finanțare din fonduri europene nerambursabile din istoria Oneștiului (pentru care au aplicat factorii de decizie locali, precizare necesară în condițiile în care există și proiectul RAJA, de 58 de milioane de euro) urmează a fi implementat în următorii 2 ani.

Din cele 28,85 milioane de lei – cât este valoarea totală a contractului – 98% reprezintă finanțare europeană nerambursabilă.

Contractul de asociere dintre Primăria Onești și Consiliul Județean semnat azi în sala de conferințe a Spitalului Onești se referă la restul de 2% din valoarea totală a proiectului, bani pe care trebuia să-i asigure municipalitatea oneșteană.

În urma încheierii acestui acord însă, instituția condusă de Sorin Brașoveanu va suporta 95% din ceea ce reprezintă valoarea cofinanțării proiectului, Primăria Onești rămânând cu contribuție și mai ușor de suportat.

“Sunt bucuros să constat atenția de care are parte Spitalul Onești, care țin să vă reamintesc, deservește peste 100.000 de locuitori de pe Valea Trotușului. Asta după ce Consiliul Județean ne-a sprijinit în nenumărate alte rânduri, amintesc aici proiectul privind modernizarea mai multor de secții din cadrul spitalului, modernizarea CPU, cu care ne mândrim, asocierea în proiectul privind reabilitarea Ambulanței – Substația Onești și multe altele. Le mulțumesc președintelui Benea, președintelui Brașoveanu, dar și lui Gelu Panfil, președintel CA al spitalului, a cărui prezență aici nu este deloc întâmplătoare. Să dea Dumnezeu să fie într-un ceas bun!”, a declarat primarul Nicolae Gnatiuc.

Cele mai citite articole

“Nu am avut privilegiul de a lucra ca președintele al CJ cu primarul Nicolae Gnatiuc, ci cu vicele Nicolae Gnatiuc. Colaborarea noastră a avut, chiar și așa, o constantă, și anume investițiile în sănătate. Cam asta a fost nota dominantă a investițiilor pe care le-am purtat”, a menționat europarlamentarul Dragoș Benea.

Benea – nu am avut privilegiul de a lucra ca presedinte al CJ cu primarul Gnatiuc, ci cu vicele Gnatiuc

“Sunt onorat și oarecum surprins de prezența mea aici, astăzi am demonstrat că se poate, în ciuda problemelor întâmpinate, fiindcă știți cât de greu este să aplici pe fonduri europene”, a spus Gelu Panfil.

Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești va beneficia de un proiect în asociere cu Județul Bacău și Municipiul Onești, în vederea implementării investiției „Reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică.”

Este vorba despre un proiect cu finanțare europeană (nerambursabilă), care are nevoie și de cofinanțare din partea autorităților locale. Adică de 4,4 milioane de lei (respectiv 3,9 milioane de lei cheltuieli neeligibile și contribuția proprie de 2%, circa 560.000 de lei). Pentru acoperirea acestora, întrucât suma este foarte mare pentru bugetul Municipiului Onești, s-a încheiat un parteneriat între UAT Onești și Consiliul Județean Bacău.
Informații despre proiect:
-01 octombrie 2018 – semnat contractual de finanțare;
-Proiect depus în cadrul POR 2014-2020, Axa Prioritară 3, Prioritatea de Investitii 3.1, Operatiunea b) Cladiri publice;
-valoarea totală este de 28,855,393.52 lei din care 98% reprezintă finanțare europeană și 2% contribuții proprii;
-lucrări de reparații și consolidare, modernizare și eficientizare energetică a clădirii centrale a spitalului si a clădirii centralei termice.
-Obiectivul general – creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Municipal Sf, Ierarh Dr. Luca din Municipiul Onești, îmbunătățiirea condițiilor în care se acordă asistența medicală prin asigurarea uinor condiții mai bune de confort interior, reducerea consumurilor energetice și scăderea emisiilor poluante. Creșterea performanței energetice se va asigura prin realizarea unor lucrări de intervenție care să determine diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea clădirii, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior, prin limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior,
-Durata de implementare a proiectului este de 2 ani de la data semnarii contractului de finantare.
-Proiectul prevede următoarele măsuri:
-termoizolatie material reciclabil, instalarea de sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare pentru prepararae apei calde menajere, panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, corpuri de iluminat cu LED pentru reducerea consumului de energie electrică;
-instalarea a două cazane moderne pentru centrala termică, un sistem BMS pentru eficientizarea consumurilor;
-tâmplărie din PVC;
-înlocuirea radiatoarelor;
-sistem de ventilare cu recuperare de caldură tip geocooling.
Beneficiile realizării investiției se vor reflecta în reducerea costurilor de întreținere a imobilelor, a emisiilor de bioxid de carbon, prin creșterea eficienței energetice a clădirilor spitalului, aducându-se îmbunătățiri condițiilor de confort asigurate celor 160.000 de pacienți/an, beneficiari ai serviciilor medicale acordate în acest spital, care provin atât din municipiul Onești, din orașele Tg. Ocna, Slănic Moldova, Dărmănești, cât și din zona rurală din împrejurimea acestora.

Cele mai citite articole