Noi cazuri de gripă în Neamț, săptămâna 6-12 ianuarie

de WTA.ro

În săptămâna 6-12 ianuarie de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1096, cu un număr de 38  internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (626 cazuri cu 38 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, în creștere, a fost de 278, cu un număr de 61 internări (faţă de 187 cu  69 internări săptămâna precedentă, când s-a înregistrat o subraportare de la medicii de familie, din cauza zilelor libere).

S-au înregistrat 3 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț ( două în Piatra-Neamț și unul în com. Săvinești): două cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, un caz la grupa de vârstă 50-64 ani, raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.”, transmite DSP Neamț.

Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 11 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț.

În actualul sezon epidemic până la data de 12.01.2020 au fost vaccinate antigripal 40.867 persoane (1.253 persoane vaccinate in intervalul 6-12.01.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății.

Cele mai citite articole

Stocul de vaccin antigripal la această dată în DSP Neamț este de 913 doze, iar la medicii de familie din județ este 1.130 doze.

Nu s-au recoltat probe pentru cazuri  clinice  compatibile cu  diagnosticul de gripă.  

Recomandăm populaţiei să respecte măsurile nespecificede prevenire a gripei care constau în:

 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Cele mai citite articole