Noile măsuri MAI – BOR: Când și cum se distribuie Paștile și Lumina Sfântă

de WTA.ro

(VIDEO) Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română au semnat un nou acord pentru organizarea acțiunilor comune cu ocazia sărbătorilor pascale. Astfel, Paștile și Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim vor fi distribuite la domiciliul credincioșilor de către personalul clerical și voluntarii din parohie.

”Am urmărit discuțiile apărute în spațiul public și îngrijorările exprimate legate de riscurile epidemiologice în creștere pentru perioada următoare. Am avut o nouă discuție cu PF Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru sărbătorile pascale. Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne din data de 14 aprilie se modifică. Îi mulțumesc PF Daniel pentru înțelegere și colaborare”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști, sfințită în Joia Mare, 16 aprilie, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile, de către personalul clerical și voluntarii din parohie, vineri 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 08.00 – 17.00 și în prima zi de Paști, duminică 19 aprilie, între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioșilor.

Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum 5 voluntari, sâmbătă 18 aprilie, începând cu ora 20.00.

Clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecție, mască și mănuși, în calitate de organizatori vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini respectând reglementările din ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și ca semn distinctiv banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu data de identificare, ștampilat de parohie.

Credincioşii vor primi Paştile sau, sâmbătă seară, Sfânta Lumină din pragul casei sau de la fereastră, fără a ieşi în stradă. În zona locuinţelor multifamiliale, acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociaţia de proprietari sau de chiriaș, care va purta echipament de protecție, mască și mănuși.

În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Structurile coordonate de MAI (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție Locală, cadre MApN) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Aici documentul semnat de ministrul Marcel Vela și Patriarhul Daniel.

Briefing de presă susținut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela #MarcelVela #PalatulVictoria

Briefing de presă susținut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela#MarcelVela #PalatulVictoria

Cele mai citite articole

Publiée par Ministerul Afacerilor Interne, Romania sur Mercredi 15 avril 2020

Reamintim că, marţi, ministrul Marcel Vela a prezentat acordul semnat între Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhie privind acţiunile cu ocazia sărbătorilor pascale, măsurile făcând referire la distribuirea Paștilor și a Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim:

Decizii MAI și BOR: Împărțirea Paștilor și a Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a reacționat:

Președintele a cerut anularea acordului MAI – BOR pentru Paști: Cuvântul de ordine este ”Stați acasă!”

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa